×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Retenția de apă – cauze și soluții

Articole

„Pufos”? Acul cântarului atârnă mai greu și ai impresia că te-ai îngrășat? Verifică dacă nu cumva este vorba despre o retenție de apă! Aspectul și simptomele sunt un pic diferite, la fel și soluțiile. Iată tot ce trebuie să știi despre această problemă de sănătate!

Simptomele retenției de apă

În mod normal, apa din organism se drenează cu ajutorul sistemului limfatic, care preia substanțele toxice și deșeurile celulare. Când această drenare a lichidului nu are loc corespunzător, el rămâne în țesuturi, cauzând edem sau inflamații. Atunci vorbim despre retenție de apă, o acumulare de lichid care se poate localiza la picioare (gambe, tălpi), la mâini, abdomen, dar și la față, mai ales în jurul ochilor.

De ce apare?

 • Sedentarismul, dar și statul mult în picioare favorizează staza limfei. Spre deosebire de sistemul sanguin, unde există inima care pompează sângele în corp, sistemul limfatic nu beneficiază de un astfel de „motoraș”. Circulația limfei depinde de mișcarea corpului, a mușchilor. Astfel, pentru a preveni retenția de apă, fă mișcare!
 • Sarea în bucate este gustoasă, dar nesănătoasă dacă e consumată în exces, căci are proprietatea de a reține apa în organism. La fel și alimentele bogate în sodiu (carnea procesată, mezelurile, lactatele, ouăle, produsele de panificație). De asemenea, zahărul favorizează creșterea nivelului de insulină, care scade capacitatea corpului de a se debarasa de sodiu.
 • Temperaturile ridicate din timpul verii fac ca vasele de sânge să se dilate, iar lichidele să nu mai fie drenate în mod corespunzător. Acesta este motivul pentru care vara ni se umflă mai mult gleznele.
 • Deshidratarea este un alt vinovat. Dacă nu consumi suficientă apă, organismul tinde să-și facă rezerve. Deși multe persoane cu retenție de apă cred că soluția este să bea mai puțină, recomandarea este exact invers, pe principiul „cui pe cui se scoate”.

Persoanele predispuse

Cele mai expuse categorii sunt în special sedentarii, cei care au o alimentație bogată în sare, femeile însărcinate sau cele aflate la menopauză, persoanele care consumă alcool, dar și cele care suferă de diverse afecțiuni, printre care: insuficiență renală, cardiacă, venoasă, dezechilibre hormonale, artrită, afecțiuni hepatice, tiroidiene.

Remedii și soluții împotriva retenției de apăplante medicinale

 • Bea ceaiuri cu efect diuretic. Plante precum socul, codițele de cireșe, păpădia, urzica, splinuța, pătrunjelul, leușteanul, brusturele, mătasea de porumb sau mesteacănul ajută la funcționarea normală a tractului urinar și la eliminarea pe cale renală a apei din organism.
 • Mănâncă fructe bogate în potasiu (banane, prune, caise, portocale, avocado, kiwi), care ajută la drenarea limfei. De altfel, potasiul este unul dintre cei mai importanți electroliți necesari pentru o rehidratare rapidă. Se mai găsește în broccoli, cartofi dulci, somon, apă de cocos. Nu în ultimul rând, acum, vara, consumă cât mai mult pepene roșu, un aliment ideal de stimulare a diurezei.
 • Bea cât mai multă apă și ceaiuri medicinale!
 • Nu sta mult în picioare deoarece gravitația trage apa în jos, spre extremități.
 • Fă sport, contracția mușchilor stimulând drenarea limfei. Tot prin mișcare elimini sarea din corp, prin transpirație.
 • Dacă ți se umflă frecvent picioarele, poartă niște ciorapi medicinali de compresie care reduc inflamația, iar la sfârșitul zilei stai întins în pat, cu picioarele ridicate.
 • Evită stresul care e un factor declanșator al tulburărilor hormonale. Îl poți ține sub control tot cu remedii din plante.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.