Infecțiile urinare se pot clasifica, în funcție de zona în care se localizează, în infecții înalte, care afectează rinichii, sau joase, care afectează vezica urinară, uretra, sau la bărbați prostata. Astfel femeile fac frecvent cistită sau uretrită, iar bărbații mai adesea prostatită.
Formele severe de infecții urinare înalte, cum este pielonefrita, se tratează cu antibiotice, dar formele ușoare și medii de infecțiile urinare joase pot fi abordate cu remedii naturale. Plante medicinale cu acțiune diuretică, dezinfectantă și antiinflamatoare a căilor urinare sunt eficiente în caz de cistită, uretrită, prostatită, inflamații ale tractului urinar, iritația vezicală și în mod special pentru profilaxia infecțiilor recidivante ale căilor urinare. Astfel fructele de ienupăr, frunzele de măslin, cuișoarele și călțunașii potrivit numeroaselor studii, sunt eficiente inclusiv împotriva bacteriilor care cauzează infecţii urinare.
Un rol important în lupta contra infecțiilor urinare, în special a celor repetate, îl au principiile vegetale care împiedică aderarea bacteriilor la pereții căilor urinare. O astfel de acțiune a fost evidențiată în numeroase studii științifice efectuate pe fructele de merișor și de afin.
Fructele de merişor sunt foarte bune antiseptice urinare şi diuretice. De asemenea, au proprietăți antiinflamatoare, astringente, hemostatice și antioxidante. Oamenii de știință au verificat efectul antimicrobian al fructelor de merișor în infecțiile urinare cauzate de Escherichia Coli, constatând capacitatea sa de prevenire a recidivelor pe termen lung. Efectul a fost atribuit proantocianidinelor, substanțe care s-a constatat că împiedică aderarea bacteriilor la urotliu (epiteliu care tapetează interiorul căilor urinare). De asemenea, s-a observat faptul că merişorul reduce mirosul neplăcut al urinei, având un efect benefic pentru vârstnicii care suferă de incontinenţă urinară.
Afinele conţin și ele proantocianidine, având o acțiune similară cu a merișoarelor. În plus acidifiază urina, creeând un mediu nefavorabil dezvoltării germenilor patogeni.
Regăsiți aceste plante în capsulele DIUROSEPT cu MERIȘOR, remediu ce se poate asocia în cura infecțiilor urinare acute cu BIOMICIN URINAR, antibacterian natural. În cazul infecțiilor urinare cronice sau repetate și la purtătorii de sondă urinară, capsulele DIUROSEPT cu MERIȘOR se pot administra de sine stătător, o perioadă mai lungă, până la 6 săptămâni. Cura se poate repeta la nevoie, după o pauză de 2 săptămâni.
În fitoterapie sunt descrise la o singură plantă mai multe acțiuni terapeutice. Aceast lucru este posibil datorită multitudinii de substanțe active care există în plantă și formează o structură organizată numită fitocomplex, care are un efect terapeutic global mai intens decât substanțele individuale luate separat. Astfel multe dintre plantele medicinale utilizate pentru afecțiunile tractului urinar exercită simultan atât acțiune diuretică cât și dezinfectantă uriară cum este cazul frunzelor de merișor; sau diuretică, antispastică și antilitiazică cum este feniculul.