Cine nu s-a confruntat vreodată cu greața?! O cunoaștem de la cele mai fragede vârste și a rămas prezentă în viețile noastre de-a lungul timpului. Are intensități diferite și apare ocazional, din cauze extrem de variate. Nu este o boală în sine, ci simptomul unei probleme de sănătate, al unei disfuncționalități în corp. Vestea bună este că există remedii pentru greață foarte eficiente, care o pot calma rapid.
Cuprins:
- Când și de ce apare senzația de greață
- Remedii naturiste de ajutor în greață
- Ce să mănânci atunci când îți e greață
- Sfaturi pentru a evita, pe viitor, senzația de greață
Când și de ce apare senzația de greață
Pentru a putea gestiona eficient senzația de greață la stomac, e important să înțelegem ce o declanșează. Poate fi o problemă de sănătate, anumite greșeli alimentare pe care le-am făcut sau poate apărea în diverse situații, din cauza a ceea ce facem. Spre exemplu, greața apare dacă ai mâncat prea mult sau prea gras, în urma unei emoții puternice sau dacă suferi de afecțiuni digestive, hepatice, biliare.
Greața este pasul premergător vărsăturii, a cărei rol ar fi, în mod normal, acela de protecție, pentru a elimina din corp substanțele nocive. Iată principalele cauze ale greței:
- Consumul de alimente expirate sau contaminate cu bacterii, care provoacă infecții digestive, toxiinfecții;
- Mâncatul prea mult, prea gras sau combinațiile nefericite la masă, care dau indigestie;
- Consumul mare de alcool provoacă leziuni ale mucoasei intestinului și, de asemenea, provoacă greață la stomac și vărsături;
- Afecțiunile cronice digestive, ce includ diverse intoleranțe alimentare (la gluten, la lactoză);
- Greața mai poate apărea în situații de stres, de oboseală, de suprasolicitare fizică și emoțională;
- Așa-numitul „rău de mișcare”, atunci când călătorești cu mașina, cu avionul, cu vaporul, când te dai în roller coaster sau când te învârtești și amețești, se lasă cu greață, chiar vărsături. Asta deoarece se transmit la creier semnale contradictorii de la ochi, urechi și alte organe de simț;
- Anumite mirosuri pot și ele declanșa senzația de greață, cu sau fără vărsături. Fiecare persoană are sensibilitățile ei;
- Este obișnuită greața în timpul sarcinii, în special dimineața, în primele săptămâni. Se estimează că 50% până la 90% dintre femeile însărcinate suferă de greață, în timp ce 25-55% dintre ele au și vărsături;
- Boli precum dischinezia și litiaza biliară, hepatita, sindromul de colon iritabil, boala Crohn sau infecțiile virale pot avea ca simptom greața;
- Anumite medicamente, precum antibioticele de sinteză și cele utilizate în chimioterapie au ca efect secundar greața la stomac.
În funcție de vârstă
La sugari și la copiii mici, greața vine adesea la pachet cu vărsăturile. Cele mai frecvente cauze sunt supraalimentarea, toxiinfecțiile alimentare, răul de mișcare, tusea. Atunci când vărsăturile se întind pe o perioadă mai mare de 2-3 ore, sunt însoțite de diaree sau febră, trebuie să mergeți urgent la medic.
La adulți, însă, vărsăturile sunt mult mai rare și apar, de obicei, în cadrul unor boli.
Remedii naturiste de ajutor în greață
E firesc ca în momentele în care îți e greață să nu te tenteze nimic, nici măcar un pahar de „apă chioară”. Dar află că există remedii pentru greață plăcute la gust, care te pot ajuta. Ceaiurile medicinale, comprimatele de supt din plante cu efect antiemetic, uleiurile esențiale folosite la inhalații, toate acestea sunt produse naturiste împotriva senzație de greață la care poți apela cu încredere.
Ceaiuri pentru greață și vărsături
- De mentă
Este cu siguranță cel mai bun leac care taie greața şi contribuie la buna funcţionare a tractului intestinal. Se bea neîndulcit, călduţ sau chiar rece.
- De eucalipt
Poți încerca o combinaţie de mentă cu eucalipt, două plante medicinale cu gust proaspăt şi răcoritor. Consumate sub formă de infuzie, sunt remedii pentru greață deosebit de eficiente.
- De ghimbir
Cu aroma lui proaspătă şi plăcută, este şi el de mare ajutor. Se consumă sub formă de ceai, sau în stare proaspătă, dat pe răzătoare şi diluat cu apă.
- De mușețel
Un alt ceai pentru greață este cel de muşeţel. Antispastic, antiinflamator, calmant pentru stomac, el ameliorează senzaţia de greaţă.
- De roiniță
Ceaiul de roiniţă ajută la funcţionarea normală a stomacului şi intestinelor, fiind sedativ, antispastic şi antiemetic, adică îndepărtează senzaţia de greaţă.
- De cimbrișor
Dacă ai rău de mişcare şi trebuie să pleci în călătorie cu maşina, bea cu câteva ore înainte ceai de cimbrişor sau de ghimbir.
Mai poți bea apă cu lămâie sau sucuri proaspăt stoarse de măr sau de morcov.
Uleiuri esențiale cu efect împotriva senzației de greață
Uleiul esenţial de mentă e util în indigestie, dischinezie biliară, rău de mişcare, chiar şi în toxiinfecţii alimentare. Taie senzaţia de greaţă dacă sunt consumate câteva picături cu o linguriţă de miere. În candela de aromaterapie sau în inhalaţii poţi folosi ulei esenţial de eucalipt, de lămâie, de mentă, pentru efectul lor răcoritor, antiemetic, de împrospătare a aerului din cameră.
Ce să mănânci atunci când îți e greață
În primul rând, nu trebuie să te forțezi să mănânci dacă nu simți nevoia. Însă dacă ai stomacul gol, anumite alimente simple, neutre pot să te ajute. Optează pentru pâine prăjită, orez fiert, piure de cartofi, crackeri din cereale integrale – care sunt ușor de digerat și pot absorbi excesul de acid gastric din stomac. Supele fără condimente sau grăsimi sunt și ele ușor de digerat și hidratante. Iar bananele, bogate în potasiu, pot ajuta la refacerea echilibrului de săruri din organism, după vărsături.
Alimente de evitat
Ferește-te, o perioadă, de lactate (pot fi greu de digerat), de alimentele condimentate, picante (care pot irita și mai mult stomacul) sau de cele acide (citrice, roșii, băuturi carbogazoase). Evită mâncărurile cu arome intense, pe cele grase, carnea, dulciurile, peștele, produsele de patiserie. Însă cel mai important: evită consumul exagerat de alcool, căci dă greață și vărsături în majoritatea cazurilor.
Sfaturi pentru a evita, pe viitor senzația de greață
Nu mânca mult și repede la masă, evită mâncărurile grele, combinațiile nepotrivite în farfurie. Optează pentru mese mici și dese, ușor de digerat, cu alimentele pe care știi că le tolerezi. De asemenea, ar fi bine să nu faci efort imediat după masă.
Aerisește cât mai des încăperile în care stai, iar când simți că apare greața, caută să deschizi o fereastră, să ieși să respiri aer curat. Micile exerciții de respirație (inspirat și expirat adânc) sunt benefice. În acel timp, nu te concentra pe senzația de rău, ci încearcă să te gândești la ceva frumos, să-ți distragi atenția.
Dacă știi că suferi de rău de mișcare, evită drumurile lungi cu mijlocul de transport care îți provoacă greață și poartă la tine câteva comprimate naturale de supt cu efect antiemetic, special create pentru răul de mișcare. Există remedii naturale pentru rău de mișcare și pentru copii, care se pot administra începând cu vârsta de 3 ani.
Greața este o stare neplăcută care, din fericire, durează puțin, mai ales dacă apelezi la remedii pentru greață special concepute de fitoterapeuți. În paralel, e important să identifici și să elimini cauza de bază. Dacă suspectezi o afecțiune medicală mai serioasă sau dacă greața e asociată cu vărsături persistente, mergi la medic!