facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2023-09-12
Vizualizari: 213
Comentarii: 0
Remedii naturiste împotriva înțepăturilor de insecte

Cu toții iubim sezonul cald! Este vreme frumoasă, mult verde, multe flori, o plăcere să ne plimbăm prin parcuri, să facem drumeții. Aspectul mai puțin plăcut este dat de „invazia” insectelor. Muștele, căpușele, țânțarii, toate ne dau târcoale, ne bâzâie și ne înțeapă. Da, sunt supărătoare, însă fac și ele parte din natură. Din fericire, tot natura ne ajută să le ținem la distanță de casele noastre și tot ea ne oferă câteva remedii pentru înțepăturile de insecte.

 

CUPRINS

Tipuri de înțepături de insecte și efectele lor

Remedii naturiste pentru înțepăturile de insecte

Cum previi mușcăturile de insecte

 

Tipuri de înțepături de insecte și efectele lor

În regiunea țării noastre există o pleiadă de insecte care ne „atacă” și ne înțeapă atunci când ieșim afară, în natură. Unele sunt inofensive, altele pot produce boli. Astfel:

·       Muștele și țânțarii

Mușcăturile lor sunt neplăcute și pot transmite boli, unele chiar periculoase: febra West Nile, boala Zika. În vara lui 2023, mai multe cazuri de persoane infectate cu virusul West Nile au fost diagnosticate în județul Dolj. Un studiu al Institutului Cantacuzino a arătat că peste 10% din țânțari de la noi erau purtători ai virusului.

·       Albinele și viespile

Înțepăturile sunt dureroase și pot provoca reacții alergice la unele persoane.

·       Căpușele

Se iau din iarbă și, inițial, nu simți mușcătura. Aceasta, însă, poate fi periculoasă, boala Lyme fiind una dintre afecțiunile transmise de căpușe.

·       Furnicile

Unele specii, mai mari, pot provoca iritații ale pielii atunci când înțeapă.

·       Păianjenii

În Europa există doar câteva specii cu venin periculos pentru oameni. În general, înțepăturile de păianjen nu sunt periculoase, dar pot provoca mâncărimi și iritații.

 

Remedii naturiste pentru înțepăturile de insecte

Primele măsuri pe care trebuie să le iei depind de insectele care te-au mușcat.

  • La înțepătura de viespe sau de albină, îndepărtează acul cu grijă, folosind un obiect cu lamă netedă, nu pensete, deoarece acestea pot stoarce mai mult venin în rană. Apoi spală și dezinfectează locul, pentru a preveni suprainfectarea.
  • La mușcătura de căpușă, în schimb, e necesară o pensetă sau un forceps curbat pentru a o scoate din piele. Prinde căpușa cât mai aproape de piele și scoate-o cu atenție, întorcând-o ușor pe spate. Folosește mănuși și nu strivi insecta de piele. Dezinfectează locul și aplică apoi o cremă cu antibiotic. Pentru a nu sta cu grijă vizavi de bolile pe care le poate transmite, poți duce căpușa, într-un mic borcan, la cabinetul veterinar, pentru analize care să arate dacă e purtătoare de boli. Atenție! E bine să scoți căpușa din piele cât mai repede. Cu cât stă mai mult, cu atât crește riscul de a transmite boli.

Atât la viespi, albine și căpușe, cât și la restul insectelor, e bine să speli locul afectat cu apă și săpun. Apoi, aplică un cub de gheață, care va amorți zona, va reduce inflamația, durerea și senzația de mâncărime. Mai departe, poți apela la ajutorul plantelor medicinale. Acestea au efect antiinflamator, calmant, reduc durerea și senzația de mâncărime.

-        Echinacea și nalba mare

Sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri în caz de mușcături de insecte. Se folosesc sub formă de tinctură care se pulverizează o singură dată peste zona afectată. Iritația se reduce, la fel și riscul de vreo infecție, iar senzația de mâncărime dispare.

-        Pătlagina

În trecut, la țară, oamenii foloseau frunze zdrobite de pătlagină pentru mușcăturile de insecte, planta putând reduce inflamația și senzația de mâncărime. Din pătlagină mai poți prepara infuzii și aplica pe locul afectat, sub formă de compresă. Este un vechi leac bătrânesc pentru înțepături de insecte, cu efecte dovedite în prezent de fitoterapeuți.

-        Mușețelul și gălbenelele

La fel de bine poți folosi comprese cu ceai de mușețel și de gălbenele împotriva mușcăturilor de insecte. Sunt plante cu efect antiinflamator, cicatrizant, care calmează zonele afectate de mușcăturile de insecte și reduc senzația de mâncărime.

-        Ceai verde

Ceaiul verde este un alt remediu pentru înțepăturile de insecte. Conține compuși care reduc inflamația. Dacă te-a mușcat un țânțar, aplică pe locul dureros un pliculeț rece de ceai verde și lasă câteva minute. Acesta acționează ca astringent, reduce senzația de mâncărime și inflamația.

-        Aloe vera

Pe mușcăturile de insecte se mai poate aplica gel de aloe vera. Are proprietăți antiinflamatoare și calmante, iar aplicarea lui direct pe înțepătură poate ajuta la reducerea iritației și a mâncărimii.

-        Uleiurile esențiale

Uleiul esențial de mentă, de tea tree și uleiul de lavandă aplicate direct pe zona afectată, reduc rapid inflamația, senzația de durere și mâncărimea, în plus au și efect dezinfectant local.

-        Mierea

Este un alt leac bătrânesc pentru înțepăturile de insecte și nu numai. Se folosește în arsuri, în iritații ale pielii sau pur și simplu în tratamente de înfrumusețare, datorită proprietăților ei antiinflamatoare, antibacteriene, cicatrizante, emoliente.

Cum previi mușcăturile de insecte

Pentru a ține muștele și țânțarii la distanță, pune la pervazul ferestrei ghivece cu busuioc, mentă, rozmarin. Prin casă, ține buchețele de lavandă sau folosește ulei de lavandă în lampa de aromaterapie. Vei purifica aerul și vei răspândi o aromă plăcută. Nu așa de plăcută pentru insecte.

De asemenea, țânțarii urăsc mirosul de cuișoare și de lemongrass. Dacă vrei să dormi liniștit noaptea și să nu te sâcâie niciun bâzâitor, pulverizează în dormitor apă amestecată cu unul din aceste uleiuri esențiale, sau pune uleiul în difuzorul de aromaterapie.

 

În general, majoritatea insectelor care ne „atacă” în zilele de vară produc doar iritații superficiale și mâncărimi care dispar după o zi. Simptomele neplăcute pot fi gestionate ușor, cu remedii naturiste pentru înțepături de insecte. Doar anumite mușcături de țânțari, de căpușe, înțepăturile de viespi și de albine pot fi periculoase. Persoanele alergice trebuie să acționeze rapid, cu antihistaminice. Iar dacă situația o impune, să sune la 112, pentru ajutor urgent, de specialitate.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri