Dacă până acum eram obişnuiţi cu statisticile conform cărora 80% dintre bărbaţii trecuţi de 80 de ani suferă de hipertrofia benigna de prostată (denumirea corectă pentru adenomul de prostată) sau de cancerul de prostată, mai nou circa 40% dintre bărbaţii până în 40 de ani care intră în cabinetele de urologie se plâng de prostată. Aceste probleme, de obicei inflamaţii numite prostatite, se referă la dureri în organele genitale, nevoia imperioasă de a urina, micţiuni frecvente şi disconfort în zona pelviană şi sacrală, iar netratate se pot transforma în boli grave, cu prognostic rezervat.
O statistică îngrijorătoare având în vedere că boala este subdiagnosticată, iar bărbaţii se adresează medicului doar atunci când simptomele duc la limitarea activităţilor zilnice normale şi au consecinţă adaptarea stilului de viaţă în funcţie de problemele urinare. În România sunt aproximativ 200.000 de bărbaţi aflaţi sub tratament, însă, ţinând cont de statistici, numărul bolnavilor ar putea depăşi 900.000.
Netratate, formaţiunile crescute în prostată se pot transforma în tumori canceroase, pot cauza disfuncții sexuale, infecții ale vezicii urinare sau pot chiar afecta funcția renală. Conform Ligii Române de Cancer, în România apar anual aproape 200 de cazuri noi de cancer la prostată în contextul în care vârsta critică a scăzut la 40 de ani.
Alege tratamentele naturiste în locul celor clasice
Atât în cazul adenomului de prostată, cât şi în cel al prostatitei, tratamentul clasic este cel medicamentos cu antiinflamatoare şi antibiotice de sinteză. Este cunoscut faptul că acest tip de medicaţie, administrat chiar şi pe o perioada scurtă de timp are efecte negative asupra florei intestinale, distrugând bacteriile „bune” din tubul digestiv, dar pot provoca şi ameţeli, cefalee, oboseală, hipotensiune arterială, tahicardii, aritmii, dureri toracice, greaţă, dureri abdominale, constipaţie, impotenţă, faringite, bronşite, stare generală alterată şi dureri musculare.
Tocmai de aceea remediile naturiste reprezintă alternativa cea mai sănătoasă şi lipsită de efecte secundare. Fitoterapia este unul dintre cele mai vechi tratamente folosit în prevenirea afecţiunilor prostatei şi în tratarea simptomelor acesteia.
„Tratamentele cu plante medicinale sunt străvechi şi se bazează pe observaţie directă, având la bază principiul cauză-efect. Produsele naturiste scad dihidrotestosteronul, asigurară o bună diureza şi duc la înlăturarea congestiile şi infecţiile locale fără a avea dezavantajul reacţiilor adverse”, a explicat dr. Carmen Nonn, medic specialist de familie cu competenţă în apifitoterapie, Laboratoarele Fares Bio Vital.
Remedii folosite în tratarea prostatei
Echipa de cercetare a Laboratoarelor Fares Bio Vital a elaborat o formulă de capsule alcătuită din cele mai studiate plante cu acţiune asupra prostatei: extract din fructe de Palmier de Florida (Serenoa repens), extract de Pygeum africanum, rădăcină de urzică, ghimpe şi extract de roşii standardizat în licopen. Există mai multe forme de administrare astfel încât pacientul să poate alege în funcţie de preferinţe între: capsulele PROSTATĂ, Ceaiul V – pentru prostată şi vezica şi ceaiul PROSTATĂ.
„Fitocomplexul conţinut în capsulele PROSTATĂ are o acţiune anti inflamatorie, diuretică şi antiseptică, fapt pentru care frecvenţa urinărilor nocturne este redusă. Totodată dispare senzaţia de golire incompletă a vezicii, iar jetul urinar devine puternic. Asocierea tratamentului cu o alimentaţie sănătoasă, practicarea sportului și reducerea nivelului de stres duce la o eficienţă maximă a tratamentului, care îmbunătăţeşte totodată şi sănătatea inimii”, a adăugat dr. Carmen Nonn.
Tratamentul cu capsulele PROSTATĂ este recomandat în hipertrofia benignă de prostată stadiul I şi II, prostatite acute şi cronice sau prevenirea afecţiunilor prostatei la bărbaţii peste 35 de ani. Administrarea se face cu 1-2 capsule de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale. Durata unei cure este de 3 până la 6 luni şi se pe poate repeta după o pauză de minim o lună. Preţul pentru un flacon este cuprins între 37.00 şi 40.00 lei.
Ceaiul V – pentru prostată şi vezică conţine seminţe de dovleac, coada calului, menta, urzică, şoc şi osul iepurelui. Produsul reprezintă valorificarea reţetei originale a farmacistului Andrei Farago, fondatorul Fares, cel care a conceput şi a utilizat cu succes această formulă.
Plantele din compoziţia acestui ceai au acţiune diuretică şi antiinflamatoare. La aceasta se adaugă acţiunea antiseptică urinara dată de principiile active din coada calului, mentă şi osul iepurelui.
Acest ceai este recomandat în tratarea infecţiilor şi inflamaţiilor urinare şi în cazul microlitiazei urinare, hipertrofia de prostată şi prostatita. Preţul este cuprins între 6 – 6,6 lei.
Ceaiul PROSTATĂ acţionează în vederea decongestionării prostatei şi a dezinfectării tractului urinar, reduce frecvenţa micţiunilor nocturne şi a usturimii ce poate apărea în timpul acestora. Este recomandat în hipertrofia de prostată, în infecţiile acute şi cronice ale prostatei, în afecţiunile inflamatorii şi infecţioase ale vezicii urinare. Ceaiul conţine: ghimpe, pufuliţa, urzica moartă, flori de gălbenele, muguri de pin, splinuţa, coada calului.
Aceste ceaiuri pot fi administrate cu rol preventiv după vârsta de 35 ani, în cure repetate de 1-2 luni, cu 1 lună pauză, precum şi în tratarea afecţiunilor prostatei, în cure de 3 până la 6 luni, 4-6 căni pe zi. Preţul variază între 3,8 – 4,1 lei.
Palmierul de Florida – cea mai studiată plantă folosită pentru prostată
Palmierul de Florida este ingredientul cheie al capsulelor PROSTATĂ şi este originar din America de Nord, fructele sale asemănătoare cu măslinele fiind folosite din cele mai străvechi timpuri de către amerindieni pentru tratamentul afecţiunilor urinare. La ora actuală este cea mai studiată plantă pentru prostată, iar studiile au evidenţiat că extractul de palmier de Florida previne acumularea de testosteron care conduce la hiperplazia prostatei şi inhibă creşterea ţesutului prostatic.
Alături de extractul din fructele palmierului de Florida, formula de capsule conţine şi extract de Pygeum africanum, rădăcină de urzică, ghimpe şi extract de roşii standardizat în licopen.
Extractul de Pygeum africanum (prunul african) este renumit pentru ameliorarea simptomelor asociate cu hipertrofia benignă de prostată, studiile clinice demonstrând eficienţa similară cu tamsulosidul, substanţa de sinteză folosită frecvent în tratarea afecţiunilor prostatei.
Ghimpele, datorită substanţele active pe care le conţine induce o puternică acţiune decongestivă, antiinflamatoare şi diuretică. Datorită proprietăţilor curative prostata inflamată revine la volumul normal reducându-se frecventa urinarilor nocturne şi a usturimilor pe uretra.
Rădăcina de urzică are efect diuretic şi antiinflamator asupra prostatei. Studiile clinice au dovedit eficacitatea sa în hiperplazia benignă a prostatei, stadiile I şi ÎI. S-a constatat că reduce reziduul vezical, creşte volumul urinar, ameliorează disuria şi nicturia.
Licopenul, fitonutrientul conţinut de roşii (cel care le conferă şi culoarea specifică), este un puternic antioxidant ce joacă un rol foarte important în prevenirea cancerului de prostată.
Despre Laboratoarele Fares Bio Vital
Fares este astăzi, la peste 80 de ani de la fondare, compania cu capital integral românesc ce deţine locul întâi pe piaţa remediilor din plante medicinale din România. Fares deţine în portofoliu produse pe bază de plante medicinale precum: ceaiuri, siropuri, uleiuri esenţiale, unguente şi creme, tincturi, capsule şi comprimate.