Bronşita este o inflamaţie de natură infecţioasă (virală, microbiană sau fungică) a arborelui bronşic. Se manifestată prin tuse, la început seacă, apoi productivă, febră, respirație îngreunată, durere surdă în coșul pieptului, stare generală de astenie și de oboseală. Tusea este, de fapt, principalul simptom a acestei infecții respiratorii. Doar 10% dintre cazurile de bronșită necesită tratament medicamentos, restul se tratează foarte bine cu remedii naturiste.
O eficienţă deosebită în bronșită o are administrarea de uleiuri esenţiale, deoarece uleiurile fiind volatile pătrund foarte rapid şi uşor plămâni. Acestea se administrează atât intern, cât şi extern, sub formă de inhalaţii. Pentru bronșita de cauză virală utilizați BIOSEPT FORTE - A22, capsule moi, iar în cazul unei bronșite de cauză bacteriană, pe care o puteți recunoaște după apariția febrei ridicate și a expectorației purulente, apelați la BIOMICIN FORTE – A15, sau BIOMICIN – A14, capsule moi. Pentru inhalații puteți asocia soluția HAPCIU – UŞUREAZĂ RESPIRAŢIA – R7 cu soluția BIOMICIN – A2, sau BIOSEPT NAZAL, roll-on.
Pentru reducerea febrei beți 2-3 căni cu HAPCIU solubil – R30. Pentru eliminarea rapidă a tusei puteţi alege în funcție de vârstă, unul dintre următoarele siropuri: PLANTUSIN FORTE – R25, care se administrează adulților și copiilor peste 3 ani; PLANTUSIN - R8/R9 pentru copii mici (sub 2 ani) și PLANTUSIN pentru copii – R35, la sugari și copii mici. Siropul poate fi administrat ca atare sau într-o cană cu ceai cald (BRONHOFIT, tei, muguri de pin), pentru a ajuta expectoraţia şi prin aportul crescut de lichide cu proprietăți de fluidificare a secrețiilor bronșice.