Cele mai frecvente afecțiuni ale vezicii biliare sunt tulburările funcţionale numite în general dischinezie biliară și pietrele la fiere.
Dischinezia biliară se manifestă prin dureri sub rebordul costal drept, balonări, vărsături și gust amar.
Litiaza biliară constă în formarea pietrelor în vezica biliară. Apariția acestora este favorizată de modificări ale compoziției sucului biliar sau de o fiere leneșă, care nu se goleşte normal. Calculii de mici dimensiuni pot duce la formarea unui sediment denumit „nămol biliar”. Dacă pietrele încep să migreze din vezica biliară pe căile biliare, apare o durere intensă sub rebordul costal drept, numită colică biliară însoțită de greață, vărsături alimentare sau biliare, febră, stare de rău, transpirații. Colica biliară tipică apare după consumul de alimente ce stimulează puternic contracția vezicii biliare: grăsimi animale, maioneză, alimente prăjite, prăjituri cu cremă, frișcă, ouă, vinete, usturoi, ciocolată. Se manifestă prin dureri intense în zona ficatului sau în capul pieptului, care pot iradia în spate, în omoplat sau în umărul drept.
Atunci când suferi de dischinezie biliară sau ai pietre la fiere, fitoterapia îți oferă soluţii naturale de reducere a durerii, de eliminare a stărilor de greață, de dizolvare gradată a pietrelor, dar și de prevenire a apariţiei acestora.
Poți folosi produsele Farebil, capsule moi sau soluție, ambele conţinând ulei esenţial de mentă, de eucalipt şi de brad, în bază de ulei de floarea‑soarelui.
• Uleiul esenţial de mentă stimulează secreţia şi eliminarea de bilă, înlătură senzaţia de greaţă, dizolvă pietrele şi mâlul biliar, relaxează musculatura netedă a vezicii şi căilor biliare, ajută la eliminarea gazelor şi reduce senzaţia de balonare.
• Uleiul esenţial de eucalipt are acţiune antiinflamatoare, dezinfectantă, antispastică la nivelul căilor biliare şi, de asemenea, este eficient în migrenele biliare.
• Uleiul esențial de brad, prin borneolul din compoziția sa, adaugă efect de stimulare a secreției biliare, efect antiinflamator și dezinfectant al căilor biliare și renale.
Prin acțiunea sinergică a uleiurilor esențiale din compoziție, Farebil calmează durerea abdominală, reduce severitatea colicilor biliare, previne formarea calculilor prin combaterea stazei biliare și ajută eliminarea celor formați. Este recomandat în tulburări ale motilității vezicii biliare, balonare, greață, indigestie, adjuvant în colecistită, litiază biliară, sindrom postcolecistectomie. Are o eficiență confirmată în reducerea tulburărilor de motilitate biliară în peste 84% cazuri.
În caz de dischinezie biliară recomandăm asocierea ceaiului Vezică Biliară, ce conține sunătoare, flori de gălbenele, coada şoricelului, păpădie, mentă, fumariță, flori de siminoc, frunze de anghinare, rostopască și turiţă mare. Această combinație de plante stimulează secreţia şi eliminarea de bilă, reduce tendinţa de contracţie excesivă a vezicii biliare, senzaţia de greaţă, durerile abdominale, constipaţia asociată cu fierea leneşă şi migrenele biliare.
În cazul litiazei biliare, alături de Farebil, poți folosi Ceaiul G – pentru fiere și rinichi - rețeta farmacistului Farago. Plantele din compoziția acestui ceai (troscot, rădăcină de osul iepurelui, mentă, coada şoricelului, flori de muşeţel) au proprietăți de stimulare a secreției biliare, diuretice, antispastice, antiseptice, antiinflamatorii, dizolvă gradat pietrele de la fiere și rinichi și previn formarea lor.