Sezonul rece este spaima părinților, iar asta deoarece virusurile de răceală și gripă circulă în voie prin școli și grădinițe. Copiii mai mici, cu imunitate slabă, sunt cei mai vulnerabili. Invariabil, în peisaj apare tusea. Tratamentul natural, pe bază de plante, miere și legume, este cel mai indicat, iar alegerea lui se face în funcție de vârstă, dar și de gusturi și nevoi.
Plante sigure în funcție de vârstă
- Sugarilor li se pot administra siropuri din plante medicinale cu acțiune blândă, pe bază de trifoiște de baltă, turmeric, lichen de piatră sau măslin. Tratamentul se face în cure de 1-2 săptămâni. În ceea ce privește ceaiurile, cel de soc e bun pentru că favorizează eliminarea secrețiilor și scade febra.
- De la vârsta de un an se pot administra siropuri din plante cu acțiune antispastică, emolientă (pentru tusea uscată) sau siropuri din plante cu efect expectorant (pentru tusea productivă). Se administrează câte o linguriță de 3-4 ori pe zi. Ceaiurile vitaminizante de măceșe și cătină completează tratamentul.
- După trei ani, se poate apela la diverse combinații de plante medicinale (scaiul vântului, muguri de pin, pătlagină, sovârf, cimbrișor, tei, nalbă, ghimbir, ridiche neagră, plop), sub formă de infuzii și siropuri.
Ceaiurile nu trebuie să lipsească
Sunt de mare ajutor în această perioadă, căci copilul oricum are nevoie de mai multă hidratare. Foarte bun este ceaiul de rădăcină de lemn dulce, cunoscut încă din antichitate pentru efectele sale vindecătoare în afecţiunile gâtului. El calmează tusea, e emolient şi fluidifiant al secreţiilor bronşice. Poți să-i mai dai în siguranță ceai de mușețel (recunoscut pentru proprietățile sale tămăduitoare, emoliente, antiinflamatoare, antibacteriene), de soc (expectorant, antiseptic, sudorific) sau de tei (antifungic, antispastic, relaxant pentru musculatura bronșică). Îndulcește-le cu miere și nu le va refuza. Ba chiar poți adăuga în ele bucățele de fructe, pentru un gust mai bun.
Bunătăți greu de refuzat
În paralel, e nevoie să evite aerul rece, să stea în camere curate și aerisite, să se odihnească mai mult pentru a ajuta organismul să lupte cu boala de bază – răceala. Dă-i celui mic alimente hrănitoare și ușor de digerat (fructe, legume, zarzavaturi, fie proaspete, fie coapte sau fierte) și evitați-le pe cele care produc mucus, cum sunt lactatele, dulciurile cu zahăr alb, făinoasele, grăsimile și prăjelile.
Adaugă comentariu