Unul din aspectele mai puțin plăcute ale verii este dat de „invazia” insectelor. Furnicile, muștele, țânțarii ne bâzâie, ne dau târcoale și ne înțeapă. Da, sunt supărătoare, însă fac și ele parte din natură. Din fericire, tot natura ne ajută să le ținem la distanță de casele noastre și tot ea ne oferă leac pentru eventualele înțepăturile are lor.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci după ce te-a mușcat un țânțar sau o muscă este să speli locul cu apă și săpun. Apoi, aplică un cub de gheață pe locul afectat, care va amorți zona și tu nu vei mai simți nicio durere. Mai departe, poți apela la ajutorul plantelor medicinale.
Echinacea și nalba mare sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri în caz de înțepături de insecte și, potrivit fitoterapeuților, acționează miraculos. Se folosesc sub formă de tinctură care se pulverizează o singură dată peste zona afectată. Iritația se reduce, la fel și riscul de vreo infecție, iar senzația de mâncărime dispare.
Pe mușcătură se mai poate aplica sare înmuiată în puțină apă sau o compresă cu bicarbonat de sodiu (se dizolvă o linguriță de bicarbonat de sodiu în 150-200 ml de apă, se înmoaie o dischetă de bumbac și se ține pe înțepătură 15-20 de minute).
Gălbenelele și mușețelul sunt plante cu efect antiinflamator, cicatrizant, care calmează zonele afectate de mușcăturile de insecte și reduc senzația de mâncărime. Poți prepara infuzii din aceste plante și folosi sub formă de comprese.
Ceaiul verde conține compuși care reduc inflamația. Dacă te-a mușcat un țânțar, aplică pe locul dureros un pliculeț rece de ceai verde și lasă câteva minute. Acesta acționează ca astringent, reduce senzația de mâncărime și inflamația.
Pișcăturile de furnică se tratează punând pe zona afectată o pastă de bicarbonat de sodiu cu puțină apă.
Dacă te-a înțepat o viespe, tamponează locul cu ceai de scorțișoară sau cu suc de lămâie.
Gelul de aloe vera are proprietăți antiinflamatorii, reduce și el iritația și senzația de mâncărime.
Tot un remediu universal este coaja de banană, care se pune peste înțepătură și se lasă puțin să acționeze.
Cea mai bună metodă – prevenția
Pentru a ține muștele și țânțarii la distanță, pune la pervazul ferestrei ghivece cu busuioc, mentă, rozmarin. Prin casă, ține buchețele de lavandă sau folosește ulei de lavandă în lampa de aromaterapie. Vei purifica aerul și răspândi o aromă plăcută. Nu așa de plăcută pentru insecte.
Țânțarii urăsc mirosul de cuișoare. Dacă vrei să dormi liniștit noaptea și să nu te sâcâie niciun bâzâitor, pulverizează în dormitor apă amestecată cu ulei de cuișoare, sau pune-l în lampa de aromaterapie.
[…] Ceaiul verde calmeaza intepaturile insectelor. Daca ai fost intepata de o insecta si incepi sa simti mancarimi in zona, atunci pune o compresa cu ceai verde. Acesta va calma mancarimile sau iritatiile aparute. […]