Să îndopi copilul cu medicamente de sinteză sau, mai grav, cu antibiotice, la o banală răceală, este cea mai proastă decizie. Nu faci decât să-i slăbești sistemul imunitar. În primii ani de viață, cele mai bune tratamente sunt cele naturale, pe bază de plante. Sunt blânde cu organismul și nu au efecte adverse dacă se respectă dozarea, în funcție de vârstă. Poți să le prepari și tu în casă, după rețete clasice, din bătrâni.
Pentru tuse și dureri în gât, mierea, combinată cu alte alimente valoroase, e cel mai bun pansament. Bunicii noștri făceau siropuri sau ceaiuri de ceapă, de morcov, de pin sau de ridiche neagră. Iată o rețetă simplu de preparat: se scobeşte mijlocul unei ridichii, se umple cu miere şi se pune lângă o sursă de căldură. Siropul adunat tratează tusea şi durerea. Tinctura de propolis este şi ea celebră pentru puterea ei de a trata afecţiunile gâtului. Se administrează 2-3 picături, în linguriţa cu miere pe care trebuie să o primească zilnic. Mierea se mai pune în ceai, în sucuri și siropuri pentru gât. Dar atenție! Nu se administrează niciodată copiilor sub un an! Pentru ei, există siropuri special preparate, din lichen de piatră, frunze de măslin, trifoiște de baltă și turmeric, plante care se pot administra în siguranță de la vârsta de o lună. Acest sirop susține eliminarea microorganismelor patogene din organism, reduce iritațiile mucoaselor tractului respirator, ajută la reglarea temperaturii și la eliminarea secrețiilor bronșice.
În caz de febră, fă-i un masaj cu ulei esenţial de eucalipt, diluat în puţin ulei de măsline. Astfel, pui sângele în mişcare, iar cel mic se va simţi mai bine. Bunicii și părinții noștri foloseau oțetul de mere pentru frecții, însă la copii există riscul de intoxicații sau iritații ale pielii, așa că mai bine folosiți soluții gata preparate, speciale pentru frecții, cum e loțiunea Hapciu, cu alcool etilic și uleiuri esențiale. Frecțiile se recomandă copiilor de peste 3 ani.
Ca să previi deshidratarea, dă-i să bea cât mai multe ceaiuri călduțe, îndulcite cu miere și decorate cu fructe proaspete, sau apă plată, compoturi, sucuri proaspăt stoarse de citrice, morcovi și mere.
Menține-i căile nazale curate. Pentru asta, apelează la inhalații. Reprezintă un adevărat medicament pentru mucoasele inflamate şi congestionate. Aburii umezesc căile respiratorii, fluidifică secreţiile şi stimulează eliminarea lor, iar prin combinarea cu pante medicinale şi cu uleiuri esenţiale distrug agenţii patogeni, dezinfectează căile respiratorii, calmează iritaţia gâtului. Adaugă în apă infuzie sau ulei esențial de mușețel, lavandă, pin, și pune copilul să respire aburii vindecători.
Alimentația. Mulți părinți se îngrijorează dacă cel mic refuză mâncarea, crezând că „e semn rău”. Fals. E normal să-i scadă pofta de mâncare când e răcit, prin urmare, nu-l forța. Dă-i alimente moi, pe gustul lui. Compotul de mere și supa nu trebuie să lipsească din casă. Redu câteva zile cantitatea de lapte, zahăr și alimente din faină albă.