Din cele mai vechi timpuri, oamenii au apelat la farmacia naturii atunci când aveau probleme cu gâtul. Mierea, în combinaţie cu hrean, ceapă sau ridiche negră, propolisul, sucurile şi siropurile din fructe şi legume, cataplasmele cu foi de varză sau cartofi, toate acestea sunt leacuri imbatabile atunci când ne confruntăm cu dureri în gât. Iată câteva sugestii:
Reţete dulci cu miere
Datorită efectului ei antibacterian, emolient, mierea este baza multor siropuri care tratează durerile în gât. O combinaţie-bombă este ceapa cu miere. Se taie o ceapă în felii, se adaugă peste ea câteva linguriţe de miere şi se lasă peste noapte la macerat. A doua zi se iau câte două linguriţe din sucul format, din două în două ore. La acest amestec mai poţi adăuga hrean care, ca şi ceapa, conţine substanţe antibiotice. Un adevărat balsam pentru gât este ridichea neagră cu miere. Scobeşti ridichea, pui în ea două-trei linguriţe cu miere, o laşi peste noapte, eventual la căldură, iar dimineaţa iei două linguriţe din acel suc care s-a adunat. Tot mierea, în combinaţie cu tinctură de propolis sau cu uleiuri esenţiale de eucalipt, cimbru sau pin, are efect antiseptic, expectorant, imunostimulator.
Cataplasmele bunicii
Poate îţi aduci aminte cum, în copilărie, când erai răcit, bunica îţi punea în jurul gâtului, peste noapte, o bucată de tifon în care a înfăşurat sare grunjoasă uşor încălzită, sau cartof ras, foi de varză, ori nucşoară. O lega bine în jurul gâtului, o fixa cu un prosop sau cu un fular şi te punea să dormi aşa peste noapte. Până dimineaţa, durerile în gât se ameliorau simţitor.
Gargarele
Acestea sunt alte remedii naturiste care ameliorează durerile în gât. Se prepară amestecuri din apă cu sare sau cu uleiuri esenţiale de eucalipt, arbore de ceai, santal (2-3 picături la 100 ml de apă), acestea având efect antiseptic pentru gât. Se mai pot face gargare cu ceaiuri de cimbru, gălbenele, muşeţel.
Ceaiul de ceapă
Acesta nu putea lipsi din trusa de prim ajutor a bunicii. Poate te strâmbi cu dezgust numai la auzul numelui, însă află că nu e aşa groaznic cum ai crede, mai ales dacă îl îndulceşti cu miere. Cum se prepară? Se iau două cepe mici, se curăţă de coajă (poţi păstra primele foi de lângă miez) şi se fierb bine, la foc mic, în 500 ml de apă. Se dă de-o parte şi, când lichidul a ajuns la temperatura camerei, se strecoară şi se adaugă miere după gust. Ceaiul acesta este un excelent antibiotic natural, este plin de antioxidanţi şi ajută la ameliorarea simptomelor neplăcute date de gripă şi răceală.
Adaugă comentariu