Natura ne oferă remediu pentru aproape orice boală, iar bunicii noștri știau foarte bine acest lucru. Multe dintre rețetele lor miraculoase, cu ingrediente sănătoase, din cămară, se păstrează și astăzi. Pentru durerile în gât date de răceală, aveau câteva soluții simple, dar de efect, cu care nimeni niciodată nu poate da greș.
Gargara
Gargarele cu apă și sare sau cu ceai de cimbru, de gălbenele, de mușețel erau printre primele metode la care apelau bunicii noștri. Au rol dezinfectant și cicatrizant. Se mai pot face gargare cu uleiuri esențiale: se pun într-un pahar cu apă 3 picături de ulei de eucalipt, două de ulei de santal și o picătură de arbore de ceai.
Ceaiuri medicinale
Consumul de ceaiuri medicinale este cel mai bun pansament atunci când vorbim despre afecțiunile gâtului. Este foarte important să bei multe lichide pentru a-ți menține gâtul hidratat, mai ales acum, când este iritat și inflamat. Indicate sunt ceaiurile din plante cu rol emolient, calmant, antiviral și antiinflamator, precum rădăcina de lemn dulce, lichenul de piatră, cimbrișorul, nalba, teiul, mușețelul. Se beau călduțe, eventual îndulcite cu puțină miere, și ea având proprietăți antimicrobiene și emoliente. Dacă nu ești mare fan al ceaiurilor, optează pentru varianta de plicuri solubile Hapciu (cu busuioc, eucalipt, isop, mentă, salcie, soc, trifoiște de baltă și ștevie dulce). Sunt alternativa mai modernă, mai complexă, mai gustoasă, dar la fel de eficientă, a acestor ceaiuri la care apelau bunicii noștri.
Siropurile
Siropurile preparate în casă ușurează și ele durerea. Se pot face diverse combinații pe bază de miere și legume cu efect antibiotic natural, cum ar fi ceapa, usturoiul, hreanul, ridichea neagră. Aceste legume se taie mărunt și se lasă la macerat în miere, sau se fierb, iar lichidul rezultat se îndulcește apoi cu miere.
Propolisul
Este un medicament în toată puterea cuvântului pentru durerile în gât. Acționează ca un scut împotriva agenților patogeni, este cel mai bun dezinfectant natural, are proprietăți antiinflamatoare, antibiotice, antiseptice. Vindecă infecții faringiene, e un excelent antiviral împotriva tuturor tipurilor de virusuri. Astfel, când te doare gâtul, poți mesteca propolis pur și simplu sau poți folosi tinctura. 10 picături luate într-o linguriță de miere, de trei ori pe zi, după masă, fac minuni. În același timp, propolisul calmează tusea și stimulează imunitatea. Poți să prepari dropsuri cu propolis și eucalipt, coada șoricelului, cimbru, mentă, lemn dulce, sau cumpără unele comprimate de supt Plantusin gata preparate, din aceste plante. Toate ingredientele au efect emolient, antiseptic și antibacterian.
Inhalațiile cu aburi
Și ele grăbesc vindecarea, ajutând mult în răceală, gripă, dureri de gât, de cap, sinuzite, nas înfundat și gât uscat. Pune un vas cu apă la fiert și adaugă plante medicinale puternic aromate, cu proprietăți antibacteriene - precum mentă, cimbru, cimbrișor, busuioc, eucalipt, rozmarin, lavandă – sau uleiuri esențiale din aceste plante. Aburul cald astfel îmbogățit umezește căile respiratorii, fluidifică secrețiile, calmează iritația gâtului, are efect antiinfecțios, antiviral.
Cataplasmele
Reprezintă un alt remediu din bătrâni pentru durerile în gât. Poate îţi mai aminteşti cum mama sau bunica îţi puneau în jurul gâtului, peste noapte, o pânză stropită bine cu oţet. Ori o bucată de tifon în care au înfăşurat cartof ras, foi de varză sau sare grunjoasă. O altă cataplasmă este cu nucşoară mărunţită. Se întinde pe o bucată de pânză puţină vaselină de la farmacie, peste care se presară această nucşoară. Se leagă pânza la gât până spre piept, se fixează cu un prosop sau cu un fular şi se doarme cu ea peste noapte. Până dimineaţa, durerile se vor ameliora simţitor.