Tusea și răcelile de sezon, deși nu reprezintă probleme de sănătate grave, sunt totuși deranjante și trebuie tratate pentru a ușura simptomele. Tratamentul nu e sofisticat, nici scump. Iată câteva soluții din cămară, care au efect rapid.
Gargara cu apă cu sare. Atunci când îți simți căile respiratorii încărcate și ai un acces de tuse, prepară-ți repede un pahar cu apă cu sare și fă gargară. Sarea ajută la subțierea și drenarea excesului de mucus, reduce iritația gâtului și omoară microbii.
Inhalațiile cu uleiuri esențiale de mentă și eucalipt sunt de mare ajutor. Le poţi folosi în lampa de aromaterapie, pe o batistă pe care să o pui sub pernă la culcare, sau în apă, atunci când faci inhalaţii cu abur. Această din urmă variantă, cu abur cald, desfundă rapid nasul și fluidifică secrețiile.
Ai în casă turmeric? Dacă nu, cumpără, pentru că face minuni. Poți să îl consumi amestecat cu lapte cald (o jumătate de lingură în 250 ml de lapte) sau cu miere. De asemenea, poți prepara ceai de turmeric, adăugând o lingură de pudră la 300 ml de apă. Pentru un plus de aromă, dar și de efect, adaugă în acest ceai suc de lămâie și miere.
Ghimbirul este un alt remediu sănătos care ușurează tusea. Îl poți consuma proaspăt, ras și îndulcit cu miere. Dacă ți se pare prea tare, diluează amestecul într-un pahar de apă călduță. Tot din ghimbir poți să-ți prepari un ceai revigorant pentru organism.
Usturoiul are foarte mulți compuși chimici ce inhibă tusea și e recunoscut ca fiind unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale. Pentru a-și face efectul, e bine să consumi măcar doi căței de usturoi pe zi.
Sucul de morcovi ajută la ruperea flegmei şi, în plus, este foarte gustos și sănătos.
Mierea nu trebuie să-ți lipsească din cămară. Are o valoare terapeutică uriașă și, pe lângă multele proprietăți remarcabile, are și un efect calmant pentru gât. De fiecare dată când simți că te supără tusea, ia o linguriță de miere.
De ce nu, la-ndemână îți e și un exercițiu de respirație care relaxează musculatura gâtului și calmează tusea seacă. Stai pe scaun, cu capul aplecat spre genunchi. Inspiră, ridicând capul și îndreptându-ți corpul, apoi expiră, revenind cu capul spre genunchi. Ritmul respirației trebuie să fie unul normal.