Nu e părinte care să nu se îngrijoreze când pruncul lui face febră, tușește, plânge și nu mai are poftă de mâncare. Dacă noi, adulții, știm cum să ne tratăm în caz de răceală și gripă, problema e un pic mai sensibilă în cazul bebelușilor. Iată ce e de făcut!
Tusea reprezintă modalitatea prin care organismul încearcă să elibereze căile respiratorii de mucus. E un simptom obișnuit al răcelii și nu trebuie să ridice mari motive de îngrijorare. E necesar, însă, să știi că bebelușii mai mici de 4 luni nu tușesc. Dacă o fac, fuguța la doctor. După această vârstă, tusea se tratează la pachet cu răceala, prin remedii blânde, pe bază de plante. Lichenul de piatră, florile de tei, pătlagina, cimbrișorul, mugurii de pin, florile de salcâm și grindelia sunt plante care se pot administra în siguranță copiilor sub un an. Din aceste plante, specialiștii în fitoterapie au creat siropuri Plantusin pentru copii, care ajută la fluidificarea și eliminarea secrețiilor bronșice, la reglarea temperaturii corpului, la reducerea iritațiilor mucoaselor tractului respirator și la eliminarea microorganismelor potențial patogene din organism. Într-un cuvânt, vindecă și îl scapă pe cel mic de răceală. Se pot administra încă din a doua lună de viață, în cantități ce variază în funcție de vârstă și greutate, conform prospectului, iar durata unei cure este de 5-15 zile.
Sunt și alte lucruri pe care trebuie să le faci pentru a grăbi vindecarea bebelușului. De pildă, încearcă să-i dai mai multe lichide (lapte, ceaiuri) pentru a-l hidrata. Poți să-i dai în siguranță ceai de mușețel, de măceșe, de soc, tei (pe perioade scurte), de muguri de brad (câte 50-100 ml pe zi). Nu-l supraalimenta! Sunt indicate cantitățile mici și dese, pentru a evita riscul de vomă (care și ea agravează tusea). În caz de febră, se pot folosi un sirop Bebe Biosept cu frunze de măslin, lichen de piatră, trifoiște de baltă, turmeric.
De asemenea, trebuie să ai în vedere că aerul uscat din cameră agravează tusea, așa că montează un umidificator sau pune în lampa de aromaterapie ulei de pin, de lavandă, de ti-tree (au efect calmant, antiseptic, de ușurare a respirației). O altă variantă de fluidificare a secrețiilor, pentru a-i curăța apoi ușor năsucul, este să deschizi apa caldă în baie și să ții copilul acolo, în aburul cald, timp de 10-15 minute.
Dacă ți se pare că respirația bebelușului e șuierătoare sau accelerată, mucozitățile își schimbă culoarea, iar febra nu dispare, mergeți de urgență la medic.