Publicat la:
2018-12-20
Vizualizari:
760
Comentarii:
0
Cadouri, colindători, miros de cozonac și de scorțișoară, mese îmbelșugate, oameni dragi alături. Asta înseamnă Crăciunul, iar noi vă dorim să-l aveți liniștit, fericit și cu sănătate! Știm, nimeni nu se gândește acum la probleme digestive, hepatice, la kilograme în plus, nimeni nu vrea să audă de reguli de respectat la masă. Totuși, dacă ai o clipă de răgaz, aruncă-ți un ochi pe recomandările noastre și ține-le minte! Îți vor prinde bine.
- Dacă ai ţinut post, fă treptat trecerea de la vegetale la carne şi mâncăruri grele, pentru a-i da organismului ocazia să se reobişnuiască.
- La masa de Crăciun, atenție la combinarea alimentelor. Nu mânca fructele după carne şi sarmale, ca desert, pentru că ele se vor digera ultimele şi, stând atât de mult în stomac, vor fermenta. Nu combina la o singură masă și mâncăruri grele (fripturi, sarmale) și alcool, și dulciuri. Deja e prea mult pentru sistemul digestiv, pentru ficat. Spre exemplu, ia în calcul faptul că în ficat există o enzimă care metabolizează atât alcoolul, cât și grăsimile, în această ordine. Grav e că „se ocupă” de alcool și depune grăsimea. Așa apare steatoza hepatică. Alcoolul se bea la cel puțin o oră distanță de masă, simplu, fără să-l asociezi cu vreo felie de cozonac sau cu o friptură.
- Mestecă mult fiecare îmbucătură. În felul acesta ajuți digestia, iar creierul are timp să înregistreze senzația de sațietate. Vei vedea că te saturi mâncând mai puțin.
- Stresul provoacă şi el indigestie deoarece, din cauza adrenalinei, sângele va fi deturnat din sistemul digestiv spre muşchi. Poate eşti cu socri la masă, poate cu nişte persoane importante şi vrei să faci impresie bună… Cert este că aceste surse de stres îţi pot provoca indigestie. Încearcă să te relaxezi, să savurezi mâncarea, să te bucuri de companie.
- Dacă eşti fumător, te va tenta să termini o masă bună cu o ţigară. Trebuie să ştii că tutunul îngreunează digestia.
- Mai indicat, după o masă copioasă, ar fi un ceai medicinal care ajută digestia. Este un remediu naturist sigur și eficient. Fiecare plantă are anumite proprietăți: coriandrul și ghimbirul stimulează sucurile gastrice, elimină balonarea și spasmele mușchilor netezi din peretele tubului digestiv, menta, mușețelul și busuiocul taie greața, reglează peristaltismul stomacului și intestinelor, salviaâ , fenicului și chimionul au și ele efect antispastic, iar obligeana, anghinarea, coada șoricelului, salvia, rozmarinul, boldo și gențiana stimulează secreția bilei. Există și tincturi, ori soluții Farebil cu uleiuri esențiale din aceste plante, sau capsule pentru digestie dintr-o combinație de plante care se administrează la nevoie și care au efect mai rapid și mai intens (reduc balonarea și disconfortul de după masă, ajută digestia, înlătură greața etc) . Pentru orice eventualitate, pregătește-ți o „trusă de prim ajutor” din câteva remedii naturiste, pe care să o ții aproape de sărbători. Poftă bună și petrecere frumoasă!