Nu trece o zi fără să te simți balonat după masă? Cauzele sunt multiple. Contează ce tip de alimente mănânci, în ce ordine, cum le combini, cât îți pui în farfurie și multe altele. Cu siguranță, în acest proces atât de natural și de banal tu faci, pe undeva, niște greșeli. Îți dezvăluim aici câteva obiceiuri sănătoase pe care, dacă le pui în practică și devin parte a stilului tău de viață, te vor scăpa definitiv de problemele digestive.
Atenție cum combini alimentele în farfurie
Se apropie sărbătorile de Paște, unde, conform tradiției, gătim și punem pe masă de la drob și fripturi, ciorbe și salate, până la ouă roșii, cozonaci, fructe, prăjituri. Oricât ar fi de bune sau de sănătos gătite, nu le mânca pe toate la aceeași masă. Pentru o digestie bună, nu se combină în farfurie mai multe tipuri de proteine animale (carne, ouă, brânză), nici nu se asociază la aceeași masă proteine cu cereale și cu legume ce conțin amidon. De asemenea, fructele nu se mănâncă după masă, pe post de desert, căci fermentează.
Nu bea apă în timpul mesei
Apa diluează sucurile gastrice și îngreunează digestia, apoi, alimentele incomplet digerate ajung în intestine unde fermentează și generează aciditate. Poți bea apă cu 30 de minute înainte de masă și la 30 de minute după masă.
Nu reîncălzi și mânca preparate care conțin amidon (din cartofi, orez, paste, porumb, mazăre, fasole, linte)
Aceste devin greu de digerat și duc la balonare.
Vezi ce sensibilități ai
Alimente care unei persoane nu-i produc nicio neplăcere ție e posibil să-ți dea dureri abdominale, balonare, gaze și diaree. Spre exemplu lactatele, sau anumite fructe și legume. Trebuie doar să le identifici și să le eviți.
Predispuse să aibă gaze sunt persoanele care mănâncă repede şi atunci înghit aer, cele care nu mestecă suficient alimentele, care mănâncă foarte gras sau condimentat, cele care au diverse alergii sau probleme intestinale (ex. intoleranţa la lactoză).
Ține aproape un tratament naturist pe bază de plante medicinale
Cele care favorizează eliminarea gazelor sunt plantele carminative, antispastice, stimulente asupra peristaltismului intestinal: busuiocul, măghiranul, coriandrul, menta, cimbrișorul, ienupărul, roinița, ghimbirul, feniculul, salvia sau rostopasca. Se consumă sub formă de ceai Digestiv, uleiuri esențial, capsule Antibalonare, tincturi sau siropuri. Pentru un efect rapid şi eficient, după masă, diluează într-un pahar cu apă câteva picături de tinctură de mentă, fenicul sau angelică.
Adaugă în mâncăruri plante aromate
Acestea inhiba dezvoltarea bacteriilor ce cauzează putrefacţie şi flatulenţă. Printre acestea - pătrunjelul, mărarul, chimenul, seminţele de cardamon, cuişoarele, scorţişoara, anason, coriandru, cimbrul.
Apă cu bicarbonat de sodiu
Un alt remediu naturist este să amesteci într-un pahar cu apă puţin bicarbonat de sodiu, un praf de sare şi zeama de la o lămâie. Bea acest amestec atunci când ai probleme.
Cărbunele medicinal
Acesta are o mare putere de a absorbi gazele. Se ia după masă, dar atenţie! Combinat cu alte medicamente, le scade eficienţa. E bine să iei acele medicamente la o distanţă de cel puţin două ore.
Probioticele
Consumă mai multe probiotice, care corectează dezechilibrele florei intestinale, împiedică dezvoltarea bacteriilor dăunătoare în tubul digestiv, previn infecțiile și întăresc sistemul imunitar (murături, alimente fermentate). Ananasul şi papaya conţin și ele nişte enzime care ajută digestia, motiv pentru care se găsesc în multe rețete de remedii antibalonare.