facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2019-12-17
Vizualizari: 7436
Comentarii: 0
Regimul alimentar pentru bilă leneșă (dischinezia biliară)

Greață, vărsături, gust amar, dureri de cap, dureri în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste, la scurt timp după masă, constipație, balonări, stare de somnolență. Acestea sunt simptomele dischineziei biliare hipotone sau, în termeni populari, ai bilei leneșe - o afecțiune cauzată de anomaliile funcției de contracție și golire a vezicii biliare. Vestea bună este că putem ține sub control bila leneșă printr-un regim alimentar corect și cu puțin ajutor din natură.

 

Ce înseamnă bila leneșă

Bila leneșă sau dischinezia biliară este o afecțiune a vezicii biliare, un organ situat sub ficat, care stochează și eliberează bila. Aceasta ajută la digestia grăsimilor.

Atunci când mâncăm ceva, mușchii vezicii biliare se contractă și golesc bila, trimițând-o spre intestinul subțire pentru a procesa grăsimile. La unele persoane, vezica nu se contractă în mod corespunzător, bila rămânând blocată în interior. Dischinezia biliară hipotonă se referă la această tulburare de tonus și motilitate a vezicii biliare și a căilor biliare extrahepatice, care îngreunează digestia și îi cam dă bolnavului viața peste cap.

Astfel, în caz de bilă leneșă, regimul alimentar contează enorm: anumite alimente agravează situația, căci pun la grea încercare vezica biliară, altele sunt de mare ajutor, fiind tratamente naturiste potrivite.

 

Simptome bila leneșă

Simptomele bilei leneșe apar de obicei după masă, mai ales după consumul de alimente bogate în grăsimi. Intensitatea lor și durata de manifestare durează de la persoană la persoană. Constau în:

-        Dureri abdominale localizate în partea superioară dreaptă a abdomenului, sub coaste;

-        Senzație de plenitudine, balonare și disconfort abdominal;

-        Greață și/sau vărsături, gust amar;

-        Constipație;

-        Dureri de cap, lipsă de energie.

Pentru a determina ce alimente îți declanșează aceste simptome, e bine să ții un jurnal alimentar, în care să notezi ce a mâncat, cât ai mâncat, cu ce simptome te-ai confruntat după și la cât timp după masă au apărut.

 

Cauze și factori de risc pentru bila leneșă

În primul rând, dieta inadecvată, bogată în grăsimi și alimente procesate, poate suprasolicita vezica biliară și duce la o funcționare anormală a acesteia. Stresul cronic ar putea fi și el un factor declanșator, căci afectează modul în care mușchii vezicii biliare se contractă și se relaxează.

Scăderea rapidă în greutate sau dietele cu un conținut scăzut de calorii pot determina scăderea contractilității vezicii biliare și apariția simptomelor de dischinezie biliară.

Predispoziția genetică pentru bilă leneșă are și ea un cuvânt de spus. Dar și bolile asociate de care suferă o persoană (diabetul, hipotiroidismul, boala Crohn, steatoza hepatică) pot influența funcționarea vezicii biliare.

 

Regim alimentar recomandat pentru bila leneșă

Dischinezia biliară poate fi ameliorată prin schimbări ale dietei. Anumite alimente sunt recomandate în regimul pentru fiere, altele sunt de evitat. Nu mânca seara târziu, nici prea mult la o masă. Ideale sunt mesele mici și dese, gătite cât mai simplu.

Alimente bune dacă ai bilă leneșă

O persoană care suferă de dischinezie biliară e bine să se orienteze spre alimente care nu solicită excesiv colecistul. Regimul alimentar pentru bilă leneșă include:

-        supe de legume,

-        pâine prăjită,

-        cartofi fierți sau copți,

-        lactate slabe (lapte degresat, brânză slabă de vaci, urdă, chefir, iaurt),

-        carne slabă de curcan și pui (fără piele), pește (fiartă sau la grătar),

-        verdețuri, fructele bine coapte și legume cu celuloză fină (morcovi, dovlecei, salată verde, fasole verde),

-        cereale integrale, orez, mămăligă, biscuiți dietetici, lipie, pâine integrală,

-        uleiuri presate la rece, în cantitate mică

-        condimente ușor aromate (mărar, pătrunjel, foi de dafin).

Alimente de evitat dacă ai bilă leneșă

În general, pun la grea încercare digestia și dau crize de fiere următoarele alimente:

-        mâncărurile grele, cu sosuri, tocături și grăsimi animale,

-        carnea de oaie, miel, gâscă și carnea tocată de orice fel,

-        slănina, mâncărurile cu untură,

-        prăjelile,

-        mezelurile, afumăturile,

-        produsele de patiserie (foietajele, saleurile, merdenelele),

-        alcoolul și băuturile carbogazoase,

-        ciorbele grase,

-        dulciurile care conțin ouă și frișcă,

-        lactatele grase (smântâna, cașcavalul, crema de brânză, untul, brânza camembert și cea fermentată),

-        sosurile și mâncărurile picante, cu ardei iute, hrean, piper, chili,

-        chiar și unele alimente considerate sănătoase, precum ouăle, fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, semințe sărate și prăjite), legumele bogate în fibre (varza, conopida, broccoli, fasolea uscată, ceapa, usturoiul) pot îngreuna digestia.

 

Remedii naturiste recomandate în caz de bilă leneșăreduce disconfortul abdominal

Pe lângă regimul pentru bilă leneșă, ajută enorm să urmezi și un tratament naturist.

Există plante medicinale care stimulează contracția vezicii biliare și secreția bilei. Printre acestea, păpădia, anghinarea, rostopasca, cicoarea, gălbenelele, coada șoricelului. Alte plante, precum obligeana, feniculul, menta și uleiul esențial de mentă, sunt remediile carminative, care calmează durerile abdominale și favorizează eliminarea gazelor intestinale.

Aceste plante medicinale se administrează sub formă de ceaiuri pentru bilă leneșă, sub formă de capsule, tincturi și uleiuri esențiale. Spre exemplu, poți să-ți prepari un amestec dintr-o linguriță de tinctură de rostopască, una de tinctură de anghinare și una de tinctură de șovârv, diluate în 500 ml de apă. Se bea câte 150 ml din acest amestec, cu 15-20 de minute înainte de masă.

Mai simplu, poți apela la remedii naturiste pentru bila leneșă gata preparate de specialiști. Fares a creat, special pentru afecțiunile vezicii biliare, soluția și capsulele Farebil, sau capsulele Vezică Biliară Lentă. Aceste tratamente din plante rezolvă tulburările de motilitate ale vezicii biliare, reduc balonările și tulburările digestive, calmează durerile, disconfortul.

 

Urmează tratamentul naturist conform indicațiilor din prospect, ține regim pentru bilă leneșă ca parte a stilului tău de viață și vei vedea că digestia ta va fi mult mai bună. Dacă nu reușești să ții lucrurile sub control, pentru a elimina suspiciunile unor alte probleme de sănătate, mergi la medic pentru investigații mai amănunțite.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri