Regimul alimentar corect în caz de bilă leneșă – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Regimul alimentar corect în caz de bilă leneșă

Sfaturi Practice

Greață, vărsături, gust amar, dureri de cap, dureri în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste, la scurt timp după masă, diaree sau constipație, balonări, stare de somnolență. Acestea sunt simptomele dischineziei biliare hipotone, o afecțiune cauzată de anomaliile funcției de contracție și golire a vezicii biliare, la care se adaugă greșelile noastre alimentare. Se poate ține sub control printr-un stil de viață corect și cu puțin ajutor din natură.

Atunci când mâncăm ceva, mușchii vezicii biliare se contractă și golesc bila, trimițând-o spre intestinul subțire pentru a procesa grăsimile. La unele persoane, vezica nu se contractă în mod corespunzător, bila rămânând blocată în interior. Vorbim aici despre bila leneșă, o tulburare de tonus și motilitate a vezicii biliare și a căilor biliare extrahepatice care îngreunează digestia și îi cam dă bolnavului viața peste cap. Anumite alimente agravează situația căci pun la grea încercare vezica biliară, altele sunt de mare ajutor, fiind tratamente naturiste potrivite.

Alimente recomandate

O persoană care suferă de bilă leneșă e bine să se orienteze spre alimente care nu solicită excesiv colecistul. Supele de legume, pâinea prăjită, cartofii fierți sau copți, lactatele slabe (lapte degresat, brânza slabă de vaci, iaurt), carnea slabă de curcan, pui sau pește (fiartă sau la grătar), fructele și legume, cerealele integrale sunt doar câteva dintre alimentele ușoare spre care te poți orienta.

Alimente de evitat

Mâncărurile grele, cu sosuri, tocături și grăsimi animale, prăjelile, mezelurile, alcoolul și băuturile carbogazoase îngreunează digestia. Evită afumăturile, ciorbele grase, slănina, mâncărurile cu untură, dulciurile care conțin ouă și frișcă, lactatele grase (smântâna, cașcavalul, crema de brânză, untul, brânza camembert și cea fermentată), precum și unele alimente considerate sănătoase, precum ouăle, murăturile, fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, semințe sărate și prăjite). De asemenea, pentru a preveni crizele de bilă, nu mânca seara târziu, nici prea mult la o masă. Pentru că se apropie Crăciunul, cu mâncărurile tradiționale din care nu lipsește carnea de porc, tocăturile, maioneza și murăturile, ține minte că moderația este cheia în toate. Iar pentru orice eventualitate, e bine să ai la-ndemână, în casă, câteva remedii naturale salvatoare, pe bază de plante.

solutieAjutoare din natură

Există plante medicinale care stimulează contracția vezicii biliare și secreția bilei. Printre acestea, păpădia, anghinarea, rostopasca, cicoarea, gălbenelele, sunătoarea și boldo. Alte plante, precum obligeana, fenicului, menta și uleiul esențial de mentă, sunt remediile carminative, care calmează durerile abdominale și favorizează eliminarea gazelor intestinale. Aceste plante medicinale se administrează atât sub formă de ceai și ulei esențial Farebil, cât și sub formă de capsule Farebil și tinctură. Poți să-ți prepari un amestec dintr-o linguriță de tinctură de rostopască, una de tinctură de anghinare și una de tinctură de șovârv, diluate în 500 ml de apă. Se beau câte 150 ml din acest amestec, cu 15-20 de minute înainte de masă. Vei vedea că tratamentele din plante reduc balonările și tulburările digestive, calmează durerile date de contracțiile vezicii biliare.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.