facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2014-09-09
Vizualizari: 8726
Comentarii: 0
Reflux gastroesofagian: cauze, simptome și remedii naturiste

Vorbim despre reflux gastroesofagian atunci când conținutul stomacului se întoarce către esofag, provocându-i leziuni, iritații. Este extrem de neplăcut, dar și riscat. Ignorată, lăsată „să treacă de la sine”, afecțiunea se poate complica. Află de la specialiștii Fares ce e de făcut și ce remedii naturiste te pot ajuta!

 

Cuprins:

  1.     Ce este boala de reflux gastroesofagian
  2.     Care sunt cauzele refluxului gastroesofagian
  3.     Care sunt simptomele refluxului gastroesofagian
  4.     Remedii naturiste pentru refluxul esofagian
  5.     Regim și reguli de nutriție în cazul refluxului gastroesofagian

 

Ce este boala de reflux gastroesofagianprotejeaza mucoasa gastrica

Atunci când mănânci sau bei ceva și înghiți, bolul alimentar ajunge din gură în stomac printr-un tub numit esofag. La „granița” dintre esofag și stomac este sfincterul esofagian inferior, un inel muscular ce funcționează ca o valvă: permite alimentelor să treacă în stomac, apoi se închide, fără a le mai permite să se întoarcă. Mai departe, din stomac, alimentele parțial digerate sunt împinse în duoden printr-un alt sfincter, numit pilor.

Ocazional, o parte din alimentele din stomac trec în esofag, mai ales după mesele copioase, când faci efort după ce ai mâncat sau dacă iei cina târziu și te întinzi în pat. Este, într-un fel, normal și nu se produc leziuni ale mucoasei esofagiene. Însă dacă aceste regurgitări sunt dese, iar cantitatea de acid gastric care refulează în esofag este peste limitele normale, se poate considera că suferi de reflux gastroesofagian. Acidul din stomac „arde” esofagul, îi produce leziuni, îl irită.

Diagnosticul îl pune medicul gastroenterolog, după efectuarea unei endoscopii digestive superioare.

 

Care sunt cauzele refluxului gastroesofagian

De ce se întoarce mâncarea din stomac în esofag? Pentru că sfincterul esofagian nu se mai închide bine sau se relaxează mai des, permițând conținutului gastric să urce spre esofag. Asta se poate întâmpla pe fond genetic, ori odată cu înaintarea în vârstă, când toți mușchii corpului slăbesc în mod natural. O altă cauză ar fi aceea că esofagul nu mai împinge adecvat, spre stomac, mâncarea înghițită.

Consumul excesiv de alcool, de cafea și băuturi carbogazoase, de alimente grase sau picante, kilogramele în plus, sarcina, fumatul, toate acestea predispun și agravează refluxul gastroesofagian. Boala poate să apară la orice vârstă, fiind, totuși, mai frecventă la adulții de peste 40 de ani.

 

Care sunt simptomele refluxului gastroesofagian

Principalele simptome sunt regurgitațiile și arsurile retrosternale (pirozisul), care pot iradia în sus, către baza gâtului. Acestea apar la aproximativ două ore după mesele copioase sau după consumul acelor alimente care favorizează refluxul și pot dura câteva ore. Durerile în piept, răgușeala de dimineață, dificultățile de înghițire, balonarea, uneori respirația urât mirositoare, tusea, sughițul sunt alte simptome ale refluxului gastroesofagian.

 

Remedii naturiste pentru refluxul esofagian

Tratamentul refluxului gastroesofagian include antiacide (care neutralizează acidul gastric), medicamente care reduc sau blochează producția de acid din stomac și medicamente cu rol protector pentru mucoasă. Dozele pot fi crescute treptat și vor avea efectul scontat doar cu modificări ale stilului de viață și ale dietei. Totuși, medicamentele de sinteză, administrate pe termen lung, uneori toată viața, pot veni cu efecte adverse, fiind procesate de ficat.

Există, însă, remedii naturiste pentru refluxul gastroesofagian care nu au niciun fel de efecte adverse. Sunt ceaiuri și capsule din plante medicinale cu rol calmat gastric, protector al mucoasei, antiinflamator, cicatrizant. Capsulele Stomac sănătos de la Fares, de exemplu, sunt recomandate în ulcer și gastrită, în boala de reflux gastroesofagian, dar și în perioadele în care iei antibiotice, pentru protecția stomacului. Conțin gălbenele, lemn dulce, pătlagină, iarba tâlharului, isop și sunătoare, după o rețetă culeasă și perfecționată de prof. dr. Pavel Chirilă.

Cele mai bune ceaiuri în boala de reflux gastroesofagian

Infuziile din plante medicinale funcționează ca un adevărat balsam pentru esofagul inflamat. Ține cont că se beau călduțe, nu fierbinți! Iată ce plante să alegi:mentine sanatatea ficatului

-        Florile de salcâm au efect antiacid, astfel, ceaiul poate reduce aciditatea de la nivelul stomacului, calmează și protejează mucoasa gastrică.

-        Ceaiul de gălbenele are efect cicatrizant, antispastic, antiinflamator.

-        Cu ceaiul de mușețel nu vei da greș niciodată. Și el calmează iritațiile mucoasei, are efect cicatrizant, antiinflamator, antiseptic.

-        Ceaiurile de pătlagină și de lemn dulce sunt bogate în mucilagii care acoperă mucoasa esofagului și a stomacului cu un strat protector. De asemenea, calmează tusea.

-        Iarba tâlharului este o altă plantă folosită în cadrul remediilor naturiste pentru reflux gastroesofagian. E celebră din bătrâni pentru efectele sale cicatrizante.

 

Regim și reguli de nutriție în cazul refluxului gastroesofagian

Pe lângă remediile naturiste pentru reflux gastroesofagian, e necesar să faci unele schimbări în stilul tău de viață. Și anume:

-        Anumite alimente pot relaxa sfincterul și favoriza refluxul: cafeaua, ciocolata, dulciurile, dar și alcoolul și tutunul. Alte alimente sunt iritante și produc arsuri pe esofagul deja rănit: roșiile, citricele și mâncărurile piperate, condimentate, grase, prăjite. Trebuie evitate! Inclusiv murăturile în oțet, despre care știm că sunt benefice pentru flora bacteriană din intestine, sunt de evitat acum, în boala de reflux gastroesofagian, pentru că pot agrava durerile și senzația de arsură de pe esofag.

-        Sunt, în schimb, recomandate alimentele alcaline (banane, castraveți, broccoli, ciuperci, varză, dovlecei), cele bogate în fibre (fulgi de ovăz, orez brun, morcovi, cartofi), uleiuri presate la rece, fructe oleaginoase, pește, ouă.

-        E recomandat să nu mănânci mult la o masă pentru că un stomac prea plin crește posibilitatea de reflux gastroesofagian. Mesele mici și dese sunt de preferat celor rare și copioase.

-        Nu bea multe lichide în timpul mesei sau după masă. Chiar și ceaiurile medicinale este bine să le bei treptat, pe parcursul zilei, pentru a nu umple stomacul cu lichide, care pot foarte ușor refula.

-        Nu depune efort, nu te apleca în față după ce ai mâncat.

-        Cina se ia nu mai târziu de ora 20.00, cu cel puțin trei ore înainte de culcare, pentru a nu te întinde în pat cu stomacul plin.

-        În timpul somnului, mai pune-ți o pernă sub cap și umeri, ca să previi refluxul acid.

-        Renunță la fumat, la băuturile carbogazoase, la cafea și alcool.

-        Menține-ți greutatea în limite normale sau slăbește, dacă ai kilograme în plus.

 

Boala de reflux gastroesofagian nu trebuie ignorată, nici lăsată să se rezolve de la sine pentru că pot apărea complicații: inflamația esofagului, îngustări ale esofagului, leziuni, tulburări respiratorii, laringite. Schimbă-ți stilul de viață, folosește remedii naturiste pentru reflux gastroesofagian și vei vedea că, în timp, simptomele supărătoare se vor ameliora.

ASOCIERI RECOMANDATE
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri