Este perioada în care foarte mulți oameni, fără să înțeleagă prea bine motivul, se simt în permanență obosiți, lipsiți de energie, au capacitate de concentrare și de muncă reduse, suferă de nervozitate sau de hiperactivitate. Toate acestea pot dispărea cu un pic de ajutor din natură. Există plante medicinale care te pot pune pe picioare și îți transmit din vitalitatea lor.
Astenia de primăvară apare la trecerea de la iarnă la primăvară sau de la primăvară la vară și implică o slăbire generală a organismului, manifestată prin oboseală, cu repercusiuni asupra funcțiilor organelor, a psihicului, a capacității de concentrare, inclusiv asupra funcției sexuale. Femeile sunt mai afectate decât bărbații deoarece, odată cu adaptarea la temperatura și lumina anotimpului cald, apar modificări în sfera hormonală. Altă cauză care declanșează astenia de primăvară este deficitul de vitamine și minerale din organism.
O metodă de a combate astenia este să consumăm cât mai multe verdețuri, plante medicinale, fructe și legume proaspete. Alte remedii de ajutor se găsesc în magazinele naturiste, unde sunt ceaiuri, capsule, tincturi și uleiuri bogate în vitamine, minerale, enzime, antioxidanți și principii active. Toate acestea au efect tonic general, mineralizant, de stimulare a imunității, tonifiere a sistemului nervos și de creștere a adaptării organismului la stres. Plantele medicinale recomandate în acest caz sunt mult mai bune decât vitaminele de sinteză, care pot produce o supraîncărcare a organismului. Remediile naturale sunt mai compatibile cu organismul uman, au efecte mai rapide și mai eficiente. În plus, contribuie la formarea de globule roșii (care previn anemia), susțin funcția sexuală și îmbunătățesc somnul. Dacă se respectă doza și perioada de administrare, nu apar niciun fel de efecte adverse. Se pot administra în siguranță inclusiv copiilor, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează.
Spre ce să te orientezi? Îți revigorează organismul plantele cu efect mineralizant (orzul verde, germenii de grâu), adaptogen (cătină și drojdie de bere), tonic general, antioxidant, de creștere a imunității (măceșele, goji, afinele, cătina, semințele de schinduf și șerlai). Goji, de pildă, conțin de 10 ori mai mulți antioxidanți decât strugurii, măceșele sunt o bombă de vitamine (A, C, E, K...), drojdia de bere conține 17 vitamine, 16 aminoacizi esențiali și peste 14 săruri minerale și oligoelemente. De asemenea, semințele de schinduf sunt nutritive, au efect tonic în stările de slăbiciune, stimulează apetitul și reduc disconfortul la nivel digestiv. Se găsesc în capsulele Distonoplant, alături de șerlai, o plantă care și ea e un tonic general, susține digestia și liniștește în stările de iritare nervoasă și descărcări emoționale. Pentru a-și face efectul, aceste plante se administrează în cure de minimum 3-4 săptămâni, alături de un regim alimentar sănătos.