facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2022-04-28
Vizualizari: 1306
Comentarii: 0
Răceală sau alergie de primăvară? Cum faci diferența

Primăvara este sezonul alergiilor. Natura se trezește la viață, plantele încep să înflorească, să înverzească, iar polenul lor se răspândește în atmosferă. Unora le face rău: le cauzează strănut, tuse, rinoree, nas înfundat și dureri de cap. Aceleași simptome le dă și răceala, al cărei sezon încă nu a trecut. Pentru a putea trata eficient neplăcutele simptome trebuie să știi ce le-a cauzat și de ce suferi cu adevărat.

Asemănări și deosebiri între răceală și alergie

Atât răceala, cât și alergia de primăvară afectează sistemul respirator. Se manifestă cu nas înfundat, secreții nazale, strănut, tuse, durere de cap, senzație de oboseală. Acestea sunt simptomele comune. Răceala vine, în plus, cu o ușoară febră, ușoare dureri musculare, în timp ce alergia se remarcă prin mâncărime la nivelul ochilor și nasului, strănut repetat, în cascadă, ochi înlăcrimați.

Simptom Răceală Alergie
Strănut Prezent, în general Frecvent, de multe ori
Nas înfundat Frecvent Frecvent
Durere în gât Frecventă Uneori
Tuse Frecventă Uneori
Dificultăți de respirație Rar Rar (cu excepția bolnavilor de astm)
Febră Rar Deloc
Durere de cap Frecventă Uneori
Dureri musculare Ușoare Deloc
Oboseală Moderată Uneori
Ochi înlăcrimați Nu Frecvent
Mâncărimi de nas și ochi Nu Frecvente

 

Concret, e posibil să fii răcit dacă ai puțină febră, ai ușoare dureri musculare, iar secrețiile nazale devin în scurt timp gălbui și mai consistente. E posibil să suferi de alergie dacă scurgerile nazale sunt apoase și clare, strănutul și tusea sunt însoțite de lăcrimare a ochilor, senzație de mâncărime, dacă simptomele nu se ameliorează în 10 zile și apar de obicei în aceeași perioadă din an, primăvara.amelioreaza problemele respiratorii

Diferența dintre cele două afecțiuni ține de factorul declanșator. Dacă răceala este cauzată de un virus și este contagioasă, alergia nu e contagioasă și e declanșată de o substanță în mod normal inofensivă, la care organismul reacționează exagerat, tratând-o ca și cum ar fi periculoasă.

Durata simptomelor

Răceala durează, în medie, 7 zile, cu tuse persistentă până la 14 zile. În cazul alergiei, simptomele pot dura câteva săptămâni, chiar luni. Practic, alergia durează atât timp cât ești expus la alergen. De asemenea, la răceală, simptomele se instalează treptat și tind să se amelioreze în timp, pe când la alergie debutează brusc și rămân constante.

Cum se tratează fiecare

Scapi mai repede de răceală dacă apelezi la remedii antivirale, bei mai multe lichide (în special ceaiuri din plante care calmează iritația gâtului, desfundă nasul, susțin transpirația), iei siropuri de tuse Plantusin, comprimate de supt Biosept Plus pentru durerea în gât și încerci să te odihnești mai mult. În cazul alergiei, cel mai bine este să eviți factorul declanșator. Evită zonele cu iarbă și copaci, închide ferestrele, montează un filtru mai bun la aerul condiționat din mașină. Pentru că evitarea totală e imposibilă, va trebui să apelezi la tratament. Acesta constă în antihistaminice și spray-uri nazale pentru reducerea congestiei. E bine să mergi la un alergolog să realizezi un test, să vezi la ce ești mai exact alergic și ce tratament ți se potrivește.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri