Dacă iarna suntem obișnuiți să ținem aproape un minim tratament pentru eventualele răceli care pot apărea de pe o zi pe alta, nici vara nu suntem feriți de probleme. Acum, în trusa noastră de prim ajutor e bine să avem atât un remediu antiviral, cât și un antibiotic natural. Ia-le cu tine în bagajul de vacanță, mai ales dacă mergi în străinătate, unde nu știi ce medicamente găsești și la ce prețuri.
Posibilitatea ca problemele de sănătate să apară în vacanțe este mai mare decât în zilele obișnuite, acasă. Asta deoarece organismul reacționează diferit la schimbările legate de program, de mediu, de alimentație, de climă... În plus, băile în mare, soarele, căldura, drumurile, aerul condiționat pot declanșa și ele otite, bronșite, sinuzite, infecții urinare, în tratamentul cărora ar fi necesare antibiotice. Nu e recomandat să luăm unele de sinteză, dure, care vin cu o mulțime de efecte adverse (scăderea imunității, dezechilibrarea florei intestinale, creșterea sensibilității pielii la ultraviolete). Oricum, pentru ele ar fi necesare analize, rețete, ceea ce le face mai dificil de procurat în vacanță. În cazul acestor infecții bacteriene ușoare, sistemul nostru imunitar poate face față perfect doar cu ajutoare din natură. Antibioticele naturale, pe bază de uleiuri esențiale, sunt inofensive cu organismul, dar extrem de eficiente contra bacteriilor.
Afecțiuni de vară care se pot trata cu antibiotic natural
Otita
Scăldatul în mare sau în piscină, nisipul și praful care pot intra în ureche, temperaturile ridicate și apoi expunerea la aerul condiționat, toate acestea favorizează apariția otitei. Afecțiunea se manifestă cu durere, uneori destul de severă, dar și cu febră, amețeală, scurgeri din ureche. E recomandat să mergi la medic, dar până atunci, apelează urgent la un antibiotic natural cu uleiuri esențiale (cimbru, cuișoare, tea tree). Uleiul esențial de tea tree îl poți folosi și ca soluție otică, punând în urechea afectată 1-2 picături, diluate în ulei călduț de măsline. Tot cu uleiuri esențiale poți face inhalații sau le poți pune în difuzorul de aromaterapie.
Infecțiile urinare
Ținutele sumare din timpul verii, înotul în apă rece și purtarea costumului de baie ud pot favoriza infecțiile urinare. Sunt cu atât mai frecvente și mai supărătoare cu cât imunitatea este mai scăzută. Se manifestă prin dureri abdominale și febră, dureri și usturimi la urinare, nevoie stringentă de a merge la toaletă, stare generală de rău. Ce mai, îți strică total vacanța dacă nu acționezi urgent. Tocmai de aceea e bine să ai aproape un antibiotic, ca Biomicin Urinar, pe bază de ulei de cimbru, de școrțișoară și de șovârv, creat special pentru această problemă. În paralel, bea multe ceaiuri din plante cu efect diuretic.
Enterocolitele
Din păcate, afecțiunile digestive sunt frecvente în vacanțele de vară, când avem tendinţa să mâncăm mai mult, mai variat, să combinăm necorespunzător alimentele. În plus, este cald și nu știm cât de proaspătă este mâncarea consumată, în ce condiții a fost ținută. În caz de enterocolită, tot uleiul esențial (de tea tree și de cuișoare) e salvarea. Se administrează sub formă de capsule Biomicin, alături de un regim alimentar strict (2-3 zile) pe bază de orez cu morcovi, pâine prăjită, puțin cașcaval, ceai de mentă.
Nu uita de prevenție. Poți să de bucuri de soare, de mare, de zilele libere, având în același timp și puțină grijă de corpul tău. Mănâncă sănătos, odihnește-te, respectă regulile de igienă și totul va fi bine! Vacanță frumoasă!