Fă-ți provizii de cătină! Iată cât e de valoroasă și cum se păstrează peste iarnă

Sfaturi Practice

Cătina se găsește în toate piețele, în această perioadă. Un kilogram costă circa 15 lei, suficient unei familii timp de două luni bune. Micuțele bobițe portocalii au numeroase beneficii pentru sănătate, iar o astfel de cură își lasă simțitor efectele asupra organismului tău.

Cătina este considerată o adevărată farmacie naturală în care găseşti aproape toate vitaminele şi mineralele de care ai nevoie. Conține antioxidanţi, betacaroten, flavonoide şi de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele, fapt care o propulsează în topul plantelor medicinale care întăresc imunitatea. Cei care o consumă regulat, în această toamnă şi iarnă, vor beneficia de un scut împotriva răcelilor. Mai mult decât atât, miraculoasele bobiţe de cătină tratează cu succes un spectru larg de boli, de la anxietate, depresie, anemii, până la afecţiuni ale splinei, ale ficatului, probleme hormonale la bărbaţi şi la femei, pneumonie, gripă, diaree, ulcer, gingivite, oboseală fizică și mentală. Se folosește sub formă de ulei, pulbere, tinctură, ceai, sirop sau în stare proaspătă. Dacă primele forme le poți procura oricând de la magazinele naturiste, cătina proaspătă se găsește doar acum, toamna. Prin urmare, profită și fă-ți provizii.

Trebuie să știi că aceste fructe au un gust destul de puternic, acrișor-amărui, și nu se pot consuma ca atare, decât amestecate cu miere. Mierea acționează ca un conservant, astfel că o prima varianta de a păstra cătina este curățată, spălată bine, aleasă și pusă la borcan, cu miere. Ia în fiecare dimineață, pe stomacul gol, o lingură, în cure de circa două luni, sau pe tot parcursul sezonului rece. O mai poți folosi sub formă de suc. Bobițele portocalii (curățate și spălate) se pun în strocător, iar sucul rezultat se îndulcește cu miere și se bea diluat cu apă sau adăugat în limonade. Atât sucul, cât și varianta la borcan se păstrează la frigider, dar atenție, nu rezistă la nesfârșit! După un timp, ajung să fermenteze, astfel că o altă soluție de păstrare a cătinii pentru iarnă este în punguțe, la congelator. Scoate din ele pe măsură ce se termină cele din frigider. Dacă ești inventiv și vrei să experimentezi gusturi, culori, să ai un plus de vitamine, combină la borcan mai multe fructe de pădure. Spre exemplu, poți pune un strat de cătină, unul de merișoare și unul de afine, fiecare strat acoperit cu miere. Obții o „bombă” de vitamina C care te va face să uiți, în acest sezon rece, de nas înfundat, febră, tuse sau dureri de cap.

Adauga comentariu