facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2023-02-06
Vizualizari: 1164
Comentarii: 0
Propolisul - remediu eficient antiviral

Propolisul este definit ca un produs natural care provine din rășini secretate de plante. Propolisul conține mai mult de 300 de compuși fitochimici (Hashem 2020), printre care acidul cafeic, miricetina și quercetina - toate fiind cunoscute că inhibă activitatea coronavirusului la oameni (Guler și colab. 2021 ).

În general, propolisul are proprietăți antioxidante, imunomodulatoare, antiinflamatorii, antimicrobiene (Berretta et al. 2012 ). Pe lângă activitatea împotriva bacteriilor și ciupercilor, extractele de propolis au demonstrat și activitate împotriva virușilor. De exemplu, astfel de efecte antivirale au fost observate inclusiv împotriva virusului herpetic, rinovirusului uman, virusurilor gripale, adenovirusului, virusul papiloma uman și coronavirusurilor (Kwon și colab. 2020 ; Fiorini și colab.; 2021).

Datele din investigațiile preclinice ale propolisului (Sforcin 2016 ) sugerează că propolisul ajută la imuno-reglarea citokinelor proinflamatorii, care, ca urmare, reduc riscul unui „sindrom de furtună de citokine” – un factor major de mortalitate în infecțiile avansate cu COVID-19 (Bachiega et al. 2012 ; Bufalo et al. 2014 ).

Mai mulți autori au investigat eficiența propolisului împotriva infecției virale SARS-CoV-2 folosind diferite abordări (Merarchi et al. 2021 ; Romeo et al. 2021 ).

Prin urmare, au fost efectuate studii pe calculator pentru a identifica și evalua rapid performanța unor compuși în legarea și inhibarea virusului SARS-CoV-2. Cele mai multe evaluări au fost efectuate folosind andocarea moleculară pentru a calcula energiile de legare ale diferiților compuși la locurile active ale SARS-CoV-2 (Berretta et al. 2020 ). Acestea au arătat că flavonoidele din propolis pot reduce replicarea virală. Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a valida această teorie, s-a observat că pacienții cu COVID-19 care primesc propolis prezintă o eliminare virală mai rapidă, o îmbunătățire a simptomelor, externare mai rapidă din spitale și o rată de mortalitate redusă în comparație cu alți pacienți. Astfel propolisul poate fi considerat un adjuvant în infecția cu SARS-CoV-2 (Maruta și He 2020 ). Acest lucru se datorează în mare parte faptului că propolisul este accesibil în mod obișnuit și nu prezintă efecte secundare nedorite (Berretta et al. 2017 ).

Regăsiți propolisul în comprimatele de supt Echinacea cu propolis, ce pot fi administrate și copiilor de la 3 ani și în Biosept spray de gât, produs util pentru profilaxia infecțiilor grirale și combaterea durerilor de gât.

 

Bibliografie

Ghosh, S., Al-Sharify, Z.T., Maleka, M.F. et al. Propolis efficacy on SARS-COV viruses: a review on antimicrobial activities and molecular simulations. Environ Sci Pollut Res 29, 58628–58647 (2022).

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri