Psyllium
Plantago ovata Forssk.
Plantago ovata este o specie de plantă erbacee anuală din familia Plantaginaceae și cultivată pe scară largă în regiunile tropicale ale lumii.
Psyllium a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru tratamentul multor afecțiuni de sănătate, cum ar fi inflamațiile, în vindecarea rănilor și a cancerului. Psyllium este denumirea comună a Plantago ovata. Materialul vegetal utilizat de la Psyllium reprezintă stratul epidermic al seminței (coaja seminţei), care este o parte importantă a plantei din punct de vedere farmaceutic.
Coaja seminţei este un laxativ natural, conține compuși mucilaginoși cu valori medicinale și este utilizat ca agent de îngroșare în industria farmaceutică. Este folosită în mod tradițional ca agent profilactic în tratamentul obstrucției intestinale, constipației, diareei și dizenteriei.
Psyllium mai conține compuşi fenolici, flavonoide, terpenoizi și glicozide iridoide. De asemenea, psyllium conţine compuși antioxidanți puternici și este considerat o sursă bogată de antioxidanți naturali.
În ceea ce privește practica clinică, fibrele sunt clasificate ca solubile sau insolubile. O varietate specifică de fibre este prezentă în familia Plantago, dintre care Plantago ovata este cel mai des utilizată. Semințele de P. ovata conțin un raport 20/80 de fibre solubile și insolubile, iar cojile un raport 70/30. Unele ţări recomandă ca aportul de fibre alimentare a unei diete echilibrate să cuprindă 70% până la 75% fibre insolubile și 25% până la 30% fibre solubile, ceea ce face din semințele de P ovata o sursă ideală de fibre.
Fibra dietetică poate fi definită ca o componentă comestibilă a tuturor plantelor, care este rezistentă la digestie și absorbție în intestinul uman, dar disponibilă pentru fermentația totală sau parțială în intestinul gros. Beneficiile pentru sănătate ale aportului ridicat de fibre dietetice au fost documentate de secole, în ultimele decenii, suplimentele de fibre obținând o atenție tot mai mare.
În funcție de proprietățile lor fizico-chimice, fibrele dietetice sunt clasificate drept hidrosolubile, solubile sau vâscoase (pectină, gumă, mucilagie, coajă Plantago ovata) și insolubile în apă, insolubile sau non-vâscoase (celuloză, hemiceluloză, lignină) [8]. În ceea ce privește Plantago ovata, este o plantă care a fost utilizată în mod tradițional în medicină datorită conținutului ridicat de fibre. Acoperirea exterioară a semințelor Plantago ovata (denumită și sub formă de coajă Plantago ovata sau coajă de psyllium), obținută prin măcinarea acestor semințe, este o sursă excelentă de fibre solubile și a devenit unul dintre suplimentele de fibre cele mai consumate, deoarece este bine tolerat, relativ ieftin și disponibil în mai multe forme galenice. Multe proprietăți biologice benefice legate de sănătate au fost atribuite cojii Plantago ovata. Dintre acestea, s-a demonstrat că această fibră previne constipația, diareea, boala Crohn, obezitatea, hipercolesterolemia, diabetul și ateroscleroza.
Indicațiile terapeutice ale Plantago ovata includ afecțiuni caracterizate prin episoade alternative de diaree și constipație (colon iritabil, diverticuloză); diaree funcțională; colită ulceră în remisie; procese proctologice; constipație obișnuită, cronică sau secundară (din cauza călătoriilor sau la pacienții cu paturi); și reglarea evacuării la pacienții post-colostomie.
Consumul de P ovata îmbunătățește curba glicemiei postprandiale la pacienții cu diabet zaharat, în special la cei cu diabet de tip II. Acest efect a fost demonstrat într-o serie de studii experimentale, în care cojile au avut cel mai mare efect. Studiile clinice au confirmat acest efect hipoglicemic.
Un total de 16 studii de cohortă și 91 de studii de caz de control au raportat constatări care indică faptul că o dietă bogată în fibre protejează împotriva cancerului de colon. Acest efect protector a fost atribuit producției de acid butiric în fermentația colonică a fibrei dietetice. Acidul butiric produce acetilare, induce apoptoza, favorizează diferențierea celulară și reglează expresia unor oncogeni. Butiratul are, de asemenea, proprietăți antineoplastice în cancerul de colon și este substratul oxidativ preferat pentru colonocite. Producția crescută de acid butiric a fost observată după ingestia de P ovata. Aceasta acționează asupra metabolismului sterolului pentru a reduce concentrația de colesterol în plasmă și crește eliminarea acizilor biliari. Efectele în ambele cazuri depind de aportul continuu al preparatului P ovata.
Consumul de Plantago ovata poate proteja astfel împotriva cancerului colorectal. Pentru a testa această ipoteză, a fost realizat un studiu ecologic pentru a determina rata mortalității și distribuția cancerului colorectal, precum și consumul și distribuția de P ovata, în diferite provincii din Spania. Apoi a fost evaluată asocierea putativă dintre consumul de P ovata și mortalitatea din cancerul colorectal.
Rezultatele studiului au arătat o tendință inversă între consumul de P ovata și mortalitatea prin cancer colorectal.