facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Transport Gratuit
Tip Produs
Gama
Afecțiuni
PLANTĂ
Filtru
Fares Separator Left
Fares Category Separator
Fares Separator Right
Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right

Mușețelul: beneficii, utilizări, contraindicații

REGĂSIȚI ACEASTĂ PLANTĂ ÎN URMĂTOARELE PRODUSE:

● ceaiuri simple: Mușețel, D74, ceai la plic, Mușețel, flori, D121, ceai la pungă, Ceai din plante, asortat, 120 plicuri, Mușețel bio, D77, ceai la plic

● ceaiuri complexe: Antistres, N160, ceai la plic, Ceai natural cu lămâi verzi și portocale, ceai la plic, Ceaiul D – ceai digestiv, D41, ceai la pungă, Ceaiul G – ceai pentru fiere și rinichi, U63, ceai la pungă, Ceaiul U – ceai pentru stomac, D42, ceai la pungă, Colon sănătos (colon iritabil), D88,  Distonoplant, ulei roll-on, N156, Enterostop, D51, ceai la pungă, Ginosept, G70, ceai la pungă, Hapciu Sudorific, R5, ceai la plic, Hemorlax, D52, ceai la plic, Mami și bebe Babycalm, D104, soluție pentru sugari și copii mici, Mami și bebe Babycalm, D56, ceai la plic, Protector hepatic, D151, ceai la plic, Somn liniștit, N161, ceai la plic, Sveltaflor, M111, ceai la plic, Tihnă, ceai la plic.

 

Mușețelul este o plantă medicinală cunoscută și folosită de secole pentru multiplele sale beneficii pentru sănătate și frumusețe. Iată tot ce ai nevoie să știi despre mușețel, de la proprietăți terapeutice și cosmetice, la moduri corecte de utilizare, și precauții importante.

 

Cuprins:

Cum arată mușețelul?

Unde crește mușețelul?

Care sunt proprietățile mușețelului?

Beneficiile mușețelului

Cum se utilizează mușețelul?

Contraindicații pentru utilizarea mușețelului

 

Cum arată mușețelul?

Muşeţelul este o plantă cu tulpina ramificată de la bază; frunze subțiri și foarte înguste; flori albe, cu centrul galben și plan la începutul perioadei de înflorire, după care devine boltit în sus şi gol pe dinăuntru, ceea ce face deosebirea între mușețelul adevărat și alte specii asemănătoare, dar care nu au efecte terapeutice.

 

Unde crește mușețelul?

La noi în țară mușețelul crește spontan de la câmpie până în zona montană, în locuri însorite și mai umede, în fânețe, poienițe, pe marginea lanurilor de cereale, a drumurilor, la marginea pădurilor, dar se și cultivă pe suprafețe mari, sau în grădini.

 

Când se culege mușețelul?

Mușețelul începe să înflorească la sfârșitul lunii aprilie – începutul lunii mai și persistă, în anumite zone, până pe la mijlocul verii. Culesul mușețelului se face pe timp însorit, când majoritatea florilor au petalele marginale orizontale, în această fază având cel mai mare conținut de ulei esențial.

 

Care sunt proprietățile mușețelului?

 

Proprietăți antiinflamatorii: mușețelul, prin constituenţii uleiului esențial, are acțiune antiinflamatoare, ceea ce îl face util în reducerea inflamațiilor și iritațiilor respiratorii, digestive, uro-genitale și cutanate.

Efecte sedative, calmante: mușețelul conține compuși care au un efect sedativ și pot ajuta la relaxarea sistemului nervos. Infuzia de mușețel este adesea utilizată pentru a produce stări de relaxare și calm în situații de anxietate și stres, poate ajuta la inducerea unui somn odihnitor.

Proprietăți digestive: stimulează secreţia sucurilor gastrice, relaxează musculatura intestinală și ajută la eliminarea gazelor intestinale. Este util în digestie lentă, inapetență, colici abdominale, colon iritabil, balonare.

Efecte gastroprotectoare: s-a dovedit experimental că substanțele active din uleiul esențial de mușețel stimulează secreția de mucus la nivelul stomacului, întărind astfel bariera de protecție a mucoasei gastrice față de acidul clorhidric. Este benefic în esofagite, gastrite, duodenite, ulcer gastric.

Efecte cicatrizante, epitelizante: administrat intern ajută la refacerea mucoaselor lezate (gastrită, ulcer gastric sau duodenal, colită ulcerativă), iar extern contribuie la cicatrizarea și regenerarea pielii în caz de zgârieturi, iritaţii, fisuri, arsuri, înţepături de insecte.

Proprietăți antiseptice: mușețelul, prin uleiul esențial pe care îl conține, are proprietăți antimicrobiene și antifungice, ceea ce îl face util în combaterea răcelilor și a infecțiilor pielii.

 

Beneficiile mușețelului: 

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) precizează că florile de mușețel pot fi utilizate pentru:

·      tratarea simptomelor tulburărilor gastro-intestinale ușoare;

·      ameliorarea simptomelor răcelii comune;

·      tratarea inflamațiilor gurii și gâtului;

·      tratarea inflamațiilor minore ale pielii (arsuri solare), a rănilor superficiale și a furunculilor mici.

 

Beneficiile cosmetice ale mușețelului:

·      Îmbunătățirea aspectului pielii: Mușețelul are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, care pot contribui la reducerea roșeții și acneei, calmarea pielii iritate și hidratarea tenului.

·      Tonifierea părului: Poți utiliza mușețelul sub formă de infuzie într-un balsam pentru a oferi părului un aspect strălucitor și pentru a menține culoarea blondă.

·      Îngrijirea ochilor: Comprese cu infuzie de mușețel pot fi utilizate pentru a trata pungile de sub ochi și pentru a reduce umflarea și iritația acestora.

 

Cum se utilizează mușețelul?

Mușețelul poate fi utilizat în diferite moduri, atât intern, cât și extern. Iată câteva modalități comune pe care le poți folosi acasă:

Ceai de mușețel: Una dintre cele mai populare moduri de utilizare a mușețelului este sub formă de ceai. Găsești în comerț atât mușețel la plic, cât și vrac la pungă.

Pentru a pregăti un ceai de mușețel, toarnă peste un pliculeț, sau o linguriță de flori de uscate 250 ml de apă clocotită şi lasă cana 10-15 minute acoperită.

Pentru uzul intern se beau 2-3 căni cu ceai pe zi.

Pentru uz extern:

  • În inflamații ale gurii și gâtului, se face gargară cu infuzie călduță, de 3-4 ori pe zi.
  • Pentru spălături și băi locale pe prepară în același mod un ceai mai concentrat din 2-4 linguriţe de plantă. Se poate utiliza astfel în caz de iritații ale pielii, erupții cutanate, inclusiv la sugari cu eritem fesier.
  • Comprese calde sau reci se utilizează pentru diverse afecțiuni ale pielii. Înmuiați o cârpă curată în ceaiul de mușețel, apoi aplicați pe zona afectată timp de 10-15 minute. Repetați de mai multe ori pe zi, dacă este necesar.

 

Ulei de mușețel: Uleiul de mușețel poate fi utilizat intern pentru calmarea colicilor la bebeluși, sau extern pentru masaj, cu efect de relaxare a mușchilor tensionați.

Ulei esențial de mușețel: Se poate folosi atât intern cât și extern pentru proprietățile sale puternic antiiflamatoare, calmante, dezinfectante și stimulatoare a metabolismului pielii. De cele mai multe ori îl găsești inclus în formule de uleiuri esențiale pentru aromaterapie sau în creme și loțiuni pentru îngrijirea tenului și părului.

 

Contraindicații pentru utilizarea mușețelului:

Ai alergie la plante din familia Asteraceae? Persoanele care au o alergie cunoscută la pelin, ambrozie sau păpădie, pot dezvolta reacții alergice la mușețel. Dacă observi semne de înroșire sau mâncărime a feței, întrerupe utilizarea produselor cu mușețel.

Ai probleme severe ale inimii și circulației, răni deschise, sau leziuni extinse ale pielii? În aceste cazuri nu ar trebui să faci băi cu flori de mușețel.

Ești însărcinată sau alăptezi? Poți folosi la nevoie mușețelul, dar evită utilizarea sa pe termen lung sau în cantități mari în uzul intern.

 

Bibliografie:

  1. https://www.ema.europa.eu/en/homepage
  2. Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016 Sep 20;8(9):3024-3031.
  3. Ursula S, Hancianu M, Cioanca O, Aprotosoaie AC, Miron A. Plante medicinale de la A la Z. Polirom, 2014.
Citește mai multMai puțin

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri