Coacăz negru
Ribes nigrum (Grossulariaceae)
Coacăzul negru crește sub formă de tufe de 1 – 2 m înălțime. Florile sunt păroase, de culoare verde-roșcat, iar frunzele de culoare verde închis pe fața superioară și verde deschis pe fața inferioară. Fructele acestei plante, de tip bacă, sunt grupate în ciorchini și sunt boabe zemoase sferice cu gust acrișor, de culoare închisă, care au un diametru de 6 – 11 mm, fiecare fruct conținând mai multe semințe. Frunzele, se recoltează în luna iulie, după recoltarea fructelor sau concomitent cu recoltarea fructelor, totul se usucă la umbră în strat subțire.
Pentru uzul medicinal se folosesc frunzele (Ribi nigri folium), fructele (Ribi nigri fructus) și mugurii (Ribi nigri gemini). Fructele au acțiune tonică generală, vitaminizantă, remineralizantă, antioxidantă, fiind recomandate și în cazurile de surmenaj, în stările anemice, imunitate scăzută, răceală şi gripă, în cazurile de deficit de fier, fiind bogate în taninuri, antoacini proteine și săruri minerale (Ca, Mg, Fe, P). Conțin o cantitate de 3-4 ori mai mare de vitamina C decât portocalele și lămâile. Se utilizează și în afecțiunile gastrointestinale, hepatobiliare și cardiovasculare. Fitocomplexul taninuri-antociani-vitamine are efect în tratamentul unor afecțiuni ale mucoasei bucale. Frunzele sunt utilizate în medicina naturistă ca diuretic, datorită flavonoidelor din compoziție, în afecțiuni cardiace, reumatism, gută, dar sunt contraindicate în tratamentul edemelor cauzate de insuficiența cardiacă sau renală. Medicinal, coacăzul negru se utilizează sub formă de infuzie, decoct, macerat glicerinat, tinctură sau pulbere.
Coacăzul negru este cunoscut ca plantă de cultură în Europa din secolul al XVI-lea. În afară de uzul medicinal, fructele lui, sunt folosite la prepararea de sucuri, siropuri, jeleuri sau marmeladă. Siropul de coacăze negre este, după părerea părintelui medicinei naturiste, preotul Sebastian Kneipp, un elixir de sănătate pentru gât şi căile respiratorii superioare. Un vechi proverb german spune despre sucul de coacăze negre că este sănătos ca sângele de urs. În parfumerie, se folosește extractul din florile de coacăz negru.
Antocianinele sunt derivate din antocian, pigmentul care determină culorile roșii, albastre și violete ale florilor și fructelor. La plante, s-a dovedit că antocianinele protejează celulele de deteriorarea vederii prin absorbirea luminii albastre-verzi, protejând astfel celulele de stresul luminos ridicat. Putem beneficia în mod similar când mâncăm fructe care conțin acești compuși, antocianinele ne pot proteja celulele de deteriorarea ușoară. S-a dovedit că coacăzul negru deține până la 15 antocianine.
Acești antocianini s-au dovedit a fi extrem de biodisponibili pentru țesuturile ochilor, ceea ce înseamnă că nutrienții din fructe sunt accesibili pentru ochii noștri pentru a fi folosiți în procesele biologice importante ale ochilor.
Cercetările au arătat că coacăzele negre bogate în antocianină pot avea capacitatea de a inhiba mai multe căi biologice din retină pentru a proteja funcția vizuală. Nivelurile crescute de apărare a antioxidanților, suprimă reacțiile chimice care provoacă inflamații în stadiile sale inițiale și reduc apariția morții celulelor retiniene, având un efect de protecție a țesuturilor.