Chlorella
Chlorella spp.
Microalgele se găsesc în principal în ecosistemele acvatice, trăind atât în apa de mare, cât și în apa dulce și sunt organisme eucariote fotosintetice care conțin cloroplaste, similare cu plantele. Microalgele produc biomasă mai eficient decât plantele de pe uscat datorită performanței lor mai mari în utilizarea luminii solare și a CO2, ceea ce face ca ratele lor de creștere să fie extrem de ridicate. Prin urmare, microalgele au fost folosite în industria alimentară, farmaceutică și cosmetică, iar pigmenții, nutrienții, compușii bioactivi și întreaga biomasă sunt deja utilizați în întreaga lume. Recent, diverși compuși bioactivi și nutrienți au fost detectați atât în apa de mare, cât și în microalgele de apă dulce, inclusiv în cianobacterii. S-a raportat că acești compuși și nutrienți susțin sănătatea umană. Cu toate acestea, există informații limitate cu privire la compușii bioactivi ai speciilor de Chlorella care trăiesc în apă dulce, care sunt clasificate ca alge verzi.
Chlorella vulgaris a fost descoperită și raportată în 1890 de Dr. Martinus Willem Beijerinck, un renumit microbiolog și botanist. O altă specie de Chlorella, care se distinge prin prezența pirenoizilor în cloroplaste, a fost identificată și, în consecință, numită C. pyrenoidosa în 1903. De atunci, au fost caracterizate peste 20 de specii de Chlorella, cu peste 100 de tulpini descrise.
Investigațiile privind valoarea alimentară a Chlorellei pentru oameni au început la începutul anilor 1950, când utilizarea sa ca sursă de hrană a fost inițiată în mijlocul unei crize alimentare globale. Chlorella a fost mai întâi produsă și consumată în Asia, în principal în Japonia, și apoi folosită ca supliment alimentar în întreaga lume. Chlorella este produsă comercial pentru utilizare în alimente și ca sursă a compușilor săi intrinseci. Folosind tehnologia de cultivare la scară largă, C. vulgaris și C. pyrenoidosa sunt preparate ca surse comerciale pentru suplimente alimentare. Studiile au arătat că celulele Chlorella conțin o varietate de nutrienți și compuși bioactivi care susțin sănătatea umană și previn anumite boli, sugerând că compușii naturali derivați din algă ar putea oferi înlocuitori pentru compușii sintetici sau medicamente. Conținutul de compuși naturali din Chlorella diferă foarte mult între condițiile de cultură și speciile diferite de Chlorella.
Produsele Chlorella disponibile comercial conțin o varietate de nutrienți esențiali pentru oameni, precum și o cantitate mare de proteine de bună calitate, fibre alimentare și acizi grași polinesaturați, inclusiv acizi α-linolenic și linoleic. Produsele Chlorella conțin în special vitaminele D2 și B12, care sunt absente din sursele alimentare derivate din plante, și cantități mai mari de folat și fier decât alte alimente derivate din plante. Dovezi științifice crescânde ale beneficiilor pentru sănătate ale consumului zilnic de Chlorella au fost prezentate în studii pe animale și pe oameni. Activitățile farmacologice raportate în studiile cu Chlorella includ imunomodularea, activitatea antioxidantă și efectele împotriva diabetului, hipertensiunii arteriale și hiperlipidemiei. Efectele benefice ale Chlorellei ar putea implica sinergia între multiplii compuși pe care îi conține - nutrienți și antioxidanți.
(Bito și colab., 2020)
Mai multe studii au arătat că administrarea suplimentelor cu Chlorella poate ameliora simptomele gastrointestinale, cum ar fi colita ulceroasă și sindromul intestinului iritabil, precum și reduce nivelurile de enzime hepatice la pacienții cu probleme hepatice steatotice asociate disfuncției metabolice, dar și ratele de infecție cu H. pylori la copii. De asemenea, extractul de Chlorella bogat în polifenoli a manifestat activitate antiinflamatoare semnificativă, care poate constitui un rol cheie în ameliorarea problemelor gastrointestinale; extractul poate reduce activitatea citochinelor proinflamatorii în intestin. (Yuan et al, 2020)