Discută cu
medicul Fares
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!
  • Tip produs
  • Arii de acţiune
  • Afecțiuni
  • Plantă
×
Filtreaza DIN 7 PRODUSE
Ordonează după:
  • Tip produs
    ×
  • Gama
    ×
  • Arii de acţiune
    ×
  • Afecţiuni
    ×
  • Plantă
    ×

     VITAMINELE ȘI ROLUL LOR ÎN ORGANISM 

Vitaminele sunt nutrienți de care corpul are nevoie în cantități mici pentru a funcționa corect și a rămâne sănătos. Vitaminele sunt compusi organici cu structură complexă care nu sunt sintetizați de organismul nostru, cu câteva excepții: vitamina D produsă în piele sub acțiunea razelor de soare și vitamina K produsă de anumite bacterii prezente în intestin.

În mod normal poți obține vitaminele de care ai nevoie printr-o dietă variată și echilibrată sau prin  administrarea de suplimente suplimentare.

Câte feluri de vitamine există?

Sunt cunoscute 13 vitamine:

  • 4 sunt liposolubile (solubile în grăsimi): vitamina A, D, E, K. Acestea sunt stocate în țesuturile grase și în ficat, de la de câteva zile până la câteva luni.
  • 9 sunt hidrosolubile (solubile în apă): vitaminele C, B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acidul pantotenic), B6 (piridoxina), B7 (biotina), B9 (acidul folic), B12 (cobalamina). Acestea nu sunt depozitate în organism, fiind eliminate destul de repede prin urină, de aceea este necesar un aport continuu din alimentație.

Rolul vitaminelor în organism

Vitamina A și pro-vitamina A (carotenoidele) întră în structura pigmenților retinieni contribuind la menţinerea vederii diurne şi nocturne normale, creşte capacitatea de adaptare a ochiului la lumină şi întuneric. Are efect regenerator şi protector al pielii şi mucoaselor, ajută la menţinerea sănătăţii pielii, părului, dinţilor şi gingiilor și la apărarea împotriva infecţiilor. Doza zilnică recomandată de vitamina A pentru adulți este de 800 micrograme.

Vitamina A se găsește în alimente de origine animală, cum sunt gălbenușul de ou, laptele, smântâna, untul, ficatul și peștele gras, uleiul de floarea soarelui. Provitamina A se regăsește mai ales în legume și fructe verzi, galbene sau portocalii: spanac, urzici, ardei, caise, morcovi, afine, goji.

Persoanele care lucrează mult la calculator sau care suprasolicită ochii prin natura profesiei ar fi bine să ia și suplimente alimentare cum este Vitamina A naturală.

Complexul de vitamine B. Majoritatea vitaminelor B au fost recunoscute ca și coenzime (substanțe care participă cu enzimele la accelerarea conversiei compușilor biochimici) și toate par a fi esențiale în facilitarea proceselor metabolice ale tuturor formelor de viață. Aceste vitamine ajută o varietate de enzime să-și facă treaba, de la eliberarea energiei din carbohidrați și grăsimi până la descompunerea aminoacizilor și transportul oxigenului și al nutrienților care conțin energie în corp. Astfel ajută la creşterea şi dezvoltarea organismului, susţin imunitatea și funcţionarea normală a sistemului nervos, reducerea oboselii și a extenuării, contribuie la menţinerea sănătăţii psihice. Asigură sănătatea pielii, părului și unghiilor.

Vitaminele B se găsesc în multe alimente. Deci majoritatea oamenilor nu au un risc mare de a dezvolta o deficiență dacă urmează o dietă echilibrată. Totuși, într-o viață cotidiană încărcată și adesea cu mult stres, acest lucru nu se realizează. Administrarea unui supliment B Complex poate ajuta la creșterea nivelului de energie, la reducerea stresului, la creșterea dispoziției și la reducerea simptomelor de anxietate sau depresie și, bineînțeles, la îmbunătățirea imunității organismului.

Vitamina D reglează absorbția și utilizarea calciului şi fosforului în organism, fiind importantă pentru sănătatea oaselor și mușchilor, susține imunitatea prin modularea răspunsurilor imune înnăscute și adaptative. Vitamina D3 sau colecalciferolul este o formă de vitamina D produsă în mod natural de piele atunci când este expusă la lumina ultravioletă.

Doza zilnică recomandată de vitamina D pentru adulți este de 5 micrograme sau 600-800 UI. Mai ales în perioadele din an când stai mai mult în casă, și nu te poți expune la soare este bine să mănânci mai multe alimente care conțin vitamina D (lactate, ouă, pește, ciuperci, cereale) sau să iei suplimente cu vitamina D. Numeroase studii susțin la ora actuală utilizarea suplimentelor de vitamina D, zinc și quercetină ca măsură de modulare a răspunsului imun, importante pentru reducerea riscului și severității infecției cu SARS-CoV-2, precum și pentru atenuarea simptomelor acestei boli. Găsești vitamina D din surse naturale în produsul Zinc+vitamina D3 capsule și Quercetină + vitamina D3, capsule de la Fares.

Vitamina E îndeplinește rol de antioxidant, protejând unele substanţe din structura membranelor celulare (cum sunt acizii graşi nesaturaţi) împotriva distrugerii determinate de radicalii liberi.

Consumul de vitamina E poate reduce riscul de boli cardiace coronariene, de afecțiuni neuromusculare, oculare și ale cavității bucale.

Vitamina E se găseşte în cantitate mare în uleiurile vegetale, cum ar fi cel de palmier, porumb și soia, în germenii de grâu, de porumb și, în general, în cereale.

Vitamina K este cunoscută sub numele de „vitamina de coagulare a sângelui”, pentru rolul său important în vindecarea rănilor, prin sinteza la nivelul ficatului a unor factori implicaţi în coagularea sângelui. Studii recente au demonstrat că vitamina K este implicată și în menținerea rezistenței și integrității structurii osoase. În absența vitaminelor K și D, calciul nu este folosit în mod eficient de organism, putând fi transformat în calculi renali sau depus pe vasele de sânge.

Cele mai bogate surse naturale de vitamina K sunt varza kale, spanacul, varza de Bruxelles, broccoli, varza murată, boabele de soia, ficatul de vită, brânzeturile tari sau solide, gălbenușul, laptele integral, untul, smântâna.