Discută cu
medicul Fares
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!
  • Tip produs
  • Arii de acţiune
  • Afecțiuni
  • Plantă
×
Filtreaza DIN 14 PRODUSE
Ordonează după:
  • Tip produs
    ×
  • Gama
    ×
  • Arii de acţiune
    ×
  • Afecţiuni
    ×
  • Plantă
    ×

GASTRITA: CE O CAUZEAZĂ ȘI CUM POATE FI TRATATĂ

 

Gastrita reprezintă inflamarea mucoasei stomacului, asociată cu tulburări de secreţie şi motilitate gastrică. Poate fi acută, apărută brusc în urma unei agresiuni chimice asupra mucoasei gastrice, sau cronică, ceea ce înseamnă că apare în timp. O gastrită netratată poate duce la alte probleme de sănătate, însă printr-un tratament adecvat și o dietă corespunzătoare, gastrita poate fi combătută cu succes.

Ce cauzează gastrita?

Mucoasa stomacului poate fi iritată de consumul excesiv de alcool, cafea, băuturi carbogazoase, mâncăruri care produc hiperaciditate (cele foarte acre și picante), din cauza unui nivel ridicat de stres sau de utilizarea anumitor medicamente precum antiinflamatoarele nesteroidiene. În plus, există și alți factori care pot cauza gastrită, precum:

  • Infecția cu Helicobacter pylori, o bacterie care se dezvoltă la nivelul mucoasei stomacului. Fără tratament, infecția cu Helicobacter poate duce la gastrită, ulcer și, în anumite situații, la cancer de stomac.
  • Refluxul biliar are loc când lichidul produs în ficat numit bilă se întoarce în stomac, iritând mucoasa gastrică și esofagiană.
  • Infecții ale stomacului cauzate de bacterii, virusuri sau gastrite autoimune cum este gastrita atrofică cu anemie Biermer.

Cele mai frecvente simptome date de gastrită

Multe dintre persoanele care se confruntă cu gastrită nu prezintă simptome, însă în anumite cazuri există anumite semne care indică această problemă de sănătate:

  • Durere sau disconfort la nivelul abdomenului superior
  • Balonare
  • Arsuri gastrice
  • Senzație de preaplin în timpul mesei sau după masă
  • Greață și vărsături
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Scădere în greutate

Diagnosticarea și tratarea gastritei

Pentru diagnosticarea gastritei, medicul specialist va ține cont de simptomele cu care te confrunți și de istoricul familial (dacă cineva din familie suferă de afecțiuni digestive) și, ulterior, în urma consultului fizic poate recomanda efectuarea anumitor analize de sânge și a unei endoscopii, investigație care permite vizualizarea esofagului și a mucoasei stomacului.

În cazul în care se confirmă prezența bacteriei Helicobacter Pylori, medicul îți va prescrie o schemă de tratament care pe lângă inhibitori de pompă de protoni, antiacide, conține și antibiotice recomandate împotriva acestei bacterii.

Poți opta însă și pentru remedii naturale care contribuie la protecția și refacerea mucoasei gastrice. Unul dintre acestea este Stomac sănătos capsule, cu eficiență testată clinic, comparabilă cu a medicației de sintază.  În cazul infecției cu Helicobacter pylori, poți asocia Helicostop capsule, un produs ce conține rășină de mastic, Hydrastis, lichen de piatră, muguri de plop și cuișoare, eficient în eradicarea acestei bacterii, fără a produce efecte secundare. Pe lângă aceste remedii naturale, se recomandă și ceaiurile din plante medicinale, cum este ceaiul Gastric, care conține salcâm, obligeană, lemn dulce, întrucât contribuie la protecția stomacului.

Dieta în gastrită

Dacă te confrunți cu gastrită, pe lângă tratament este important să ții cont și de ceea ce mănânci în mod constant, întrucât anumite alimente pot agrava condiția. Este indicat să eviți alimentele prăjite, condimentate, grase sau acide, murăturile, produsele de patiserie, dulciurile, alcoolul, cafeaua și sucurile din fructe. Pe de altă parte, poți consuma alimente bogate în fibre, precum cereale integrale, fructe și legume, carne slăbă (pește, pui, curcan), lapte, iaurt și brânzeturi sărace în grăsimi, băuturi necarbogazoase și fără cofeină.