x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!
  • Tip produs
  • Arii de acţiune
  • Afecțiuni
  • Plantă
×
Filtreaza DIN 12 PRODUSE
Ordonează după:
  • Tip produs
    ×
  • Gama
    ×
  • Arii de acţiune
    ×
  • Afecţiuni
    ×
  • Plantă
    ×

SIMPTOME ȘI CAUZE ALE DIAREEI

Diareea – una dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate care afectează oameni de toate vârstele – este o condiție medicală neplăcută, dar care nu  ridică probleme deosebite, grave. Totuși, există și forme care pot deveni cronice sau au un tablou clinic sever.

Ce este diareea și care sunt semnele alarmante

Diareea este o condiție medicală care se caracterizează prin scaune anormale, moi sau apoase, și un tranzit accelerat, care te „obligă” să mergi des la baie. Poate fi caracterizată prin acest simptom singular – scaune modificate – sau se poate asocia cu alte simptome, cum ar fi greață, vărsături, dureri abdominale sau scădere în greutate.

Pentru a gestiona corect aceste situații neplăcute, este bine să știm că există, de fapt, mai multe clasificări ale diareei. În funcție de acestea, medicul poate pune diagnostic corect și poate recomanda tratamentul potrivit. 

Diareea acută este cea mai frecventă. Debutează brusc și se manifestă prin scaune apoase și crampe abdominale, stări care pot fi însoțite și de simptome precum dureri de cap, slăbiciune sau balonare. Întregul tablou simptomatic durează două – trei zile. De cele mai multe ori, acest tip de diaree are cauze virale. Sunt multe virusuri care provoacă gastroenterite, manifestate prin episoade de scaune apoase (rotavirus, adenovirus, norovirus). Sunt cazuri când diareea acută este provocată și de o infecție bacteriană, multe tipuri de bacterii putând pătrunde în corp prin apă sau alimente contaminate (Campylobacter, Escherichia coli, Salmonella și Shigella, dar și Stafilococul aureus, Klebsiella, Clostridium difficile, Yersinia enterocolitica, Listeria monocytogenes și Proteus). Corpul caută să le elimine rapid, accelerând tranzitul.

Infecțiile parazitare sunt și ele pe lista cauzelor unei diarei acute, Entamoeba histolytica, Cryptosporidium Enterita și Giardia lamblia fiind câțiva dintre paraziții care, odată intrați în corp, pot determina scaune diareice.

Diareea cronică are aceeași simptomatologie ca cea acută, dar durează mai mult de patru săptămâni, timp în care apare și dispare în mod regulat. De cele mai multe ori, incriminate de aceste simptome sunt unele afecțiuni ale sistemului digestiv care au nevoie de diagnostic corect și de tratament personalizat, cum ar fi intoleranţa alimentară la lactoză sau gluten, malabsorbţia, sindromul de intestin scurt, afecţiunile intestinale inflamatorii (colon iritabil, boala Crohn).

Este periculoasă diareea?

Deși majoritatea cazurilor de diaree trec repede, uneori tabloul clinic se poate complica. Diareea poate provoca deshidratare (atunci când corpul pierde cantități mari de apă), dezechilibru electrolitic (pierderea de sodiu, potasiu și magneziu, care joacă un rol cheie în funcțiile vitale ale corpului) și insuficiență renală (atunci când nu este furnizat suficient sânge/lichid la rinichi). De aceea este bine ca diareea să fie tratată la timp și să fie prevenite complicațiile.

Câteva lucruri care pot fi făcute pentru a preveni complicațiile

  • Apelează urgent la un tratament de prim ajutor. Nu e nevoie de medicamente de sinteză, remediile naturale, pe bază de plante, fiind suficiente, eficiente și fără reacții adverse. Fares vă recomandă Enterostop ceai și capsule (care elimină disconfortul abdominal și ajută la reducerea numărului de scaune), Biomicin capsule moi (în cazul în care e vorba despre o contaminare cu bacterii), capsulele vegetale Probio Vital (pentru reechilibrarea florei intestinale) și, evident, cât mai multe ceaiuri. În caz de diaree, e bine să bei ceai de mentă, de afin, de dud, de nuc, de scoarță de stejar sau de zmeur.
  • Consumă multă apă și alte lichide îmbogățite cu electroliți. Asigură-te că te hidratezi pe tot parcursul zilei.
  • Ajustează dieta. Evită alimentele grase sau prăjite și consumă banane, orez, mere coapte, pâine prăjită.
  • Redu consumul de cofeină. Alimentele și băuturile care conțin cofeină pot avea un efect laxativ, care vă poate agrava diareea.
  • Evită alimentele și băuturile care produc gaze. Acestea sunt fasolea, varza, varza de Bruxelles, leguminoasele (fasole, mazăre, năut), berea și băuturile carbogazoase.
  • Uneori, în timpul unui episod de diaree, poţi fi mai sensibil la lactoză. Apare ceea ce se numește intoleranța tranzitorie la lactoză, aspect de obicei temporar, dar care te obligă să iei o pauză de la lactate.