x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!
  • Tip produs
  • Arii de acţiune
  • Afecțiuni
  • Plantă
×
Filtreaza DIN 9 PRODUSE
Ordonează după:
  • Tip produs
    ×
  • Gama
    ×
  • Arii de acţiune
    ×
  • Afecţiuni
    ×
  • Plantă
    ×

ANEMIA

Anemia este o afecțiune caracterizată de scăderea cantității sau a calității globulelor roșii și a hemoglobinei din sânge. Diagnosticul de anemie se stabileşte când numărul globulelor roşii este sub 4,8 milioane/ microlitru la bărbaţi şi 4,5 milioane/microlitru la femei (faţă de cantităţile normale de 5,4 milioane/microlitru la bărbaţi şi 4,8 milioane/microlitru la femei) și nivelul hemoglobinei este sub 12 g/decilitru la femei și sub 13 g/ decilitru la bărbați.

Dintre numeroasele tipuri de anemie, cea mai frecventă este anemia feriprivă, cauzată de deficiența de fier și caracterizată prin incapacitatea măduvei spinării de a sintetiza hematii (globule roșii).

 

Simptomele anemiei

 

Anemia se manifestă prin oboseală, slăbiciune, ameţeli, tegumente palide, limbă roşie, dureri de cap, diminuarea forţei musculare, reducerea capacităţii de concentrare, scăderea rezistenţei la frig, dificultăți în respirație – scurtarea respiratiei, toleranță scăzută la efort, puls accelerat, dureri în piept, unghii care se rup ușor, tendinţă la infecţii micotice (candidoze) şi bacteriene (furunculoză, foliculită), imunitate scăzută.

 

Diagnosticarea anemiei

 

Diagnosticul se stabilește de către medicul specialist după examinarea clinică și prin analize de laborator. Cele mai reprezentative analize sunt:

  • hemoleucograma – care arată, printre altele, numărul globulelor roșii și cantitatea de hemoglobină.
  • sideremia – este cantitatea de fier din sânge.
  • feritina – indică depozitele de fier seric pe care le face organismul.

 

Tratamentul anemiei feriprive

 

Principalul tratament pentru anemia feriprivă constă în administrarea de suplimente/ medicamente cu fier. În cazurile ușoare și moderate, acesta se administrează sub forma de tablete (pentru adulți), sau picături (pentru copii). În cazurile severe, se administrează intravenos sau în perfuzie. În plus, este recomandată suplimentarea cu vitamina C, deoarece această vitamină crește absorbția fierului la nivel intestinal. Alege vitamina C 1000 naturală,, cu biodisponibilitate crescută, de la Fares.

În tradiţia populară românească, pentru tratarea anemiei este bine cunoscută urzica, plantă bogată în clorofilă, săruri minerale, îndeosebi fier, magneziu, calciu, potasiu şi siliciu, o mare cantitate de vitamina C (de 200 de ori mai mult decât în mere), precum şi alte vitamine importante, cum ar fi vitamina K (cu acţiune antihemoragică), PP, complexul B şi beta‑caroten. Are proprietăţi antianemice, energizante, vitaminizante, mineralizante, alături de cele detoxifiante.

 

Rolul alimentației în prevenirea anemiei

 

În mod normal, necesarul de fier al organismului este adus prin alimentaţie. Pentru combaterea anemiei, e bine să urmezi o dietă în care să predomine alimente cu conţinut ridicat de fier şi vitamina C (pentru o mai bună absorbţie a fierului): germeni de grâu, cereale integrale şi sub formă de fulgi (grâu, ovăz, orz, secară, hrişcă, mei, porumb), legume (spanac, urzici, morcovi, sfecla roşie, ridichi, mazăre galbenă şi verde, linte, năut, fasole albă, soia, pătrunjel verde), ciuperci, fructe (stafide, coacăze negre, zmeură, caise şi smochine uscate, curmale, prune uscate), seminţe oleaginoase, gălbenuş de ou, alge, produse apicole.

Evită consumarea simultană la aceeaşi masă de alimente şi produse care limitează absorbţia fierului: cele bogate în fitaţi şi oxalaţi (cacao, ceai verde şi negru, măcriş), fosfaţi (roşii, băuturi carbogazoase) şi în taninuri (gutui, afine). De asemenea, cafeaua în cantităţi mari sau ciocolata consumate zilnic pot inhiba procesul de absorbţie al fierului.

Atenţie la asocierea cu suplimente ce conţin calciu, deoarece acestea scad absorbţia fierului.