facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2024-07-11
Vizualizari: 951
Comentarii: 0
Probleme digestive și imunitate slăbită? Te ajută probioticele!

Flora intestinală, sau microbiomul intestinal, joacă un rol crucial în sănătatea generală a organismului. Când echilibrul acesteia este perturbat, pot apărea diverse probleme și simptome neplăcute. Specialiștii Fares ne spun aici care sunt semnele că flora intestinală este afectată și cum poate fi ea refăcută cu ajutoare din natură.

 

Ce este microbiomul intestinal

Reprezintă o comunitate complexă de microorganisme (bacterii, virusuri, fungi) care trăiesc în mod natural în tractul digestiv, în special în intestinul gros. Sunt trilioane de microorganisme de diverse tipuri, majoritatea fiind bacterii. Dintre acestea, unele sunt benefice (probiotice), altele sunt patogene. Un microbiom echilibrat are o proporție corectă de bacterii benefice și patogene, însă uneori echilibrul este perturbat, bacteriile bune nu mai reușesc să le țină sub control pe cele rele, care se înmulțesc și produc probleme.

Factori care perturbă echilibrul florei intestinale

Sunt câteva situații și greșeli care pot afecta acest echilibru al microbiomului, dar și calitatea și varietatea microorganismelor benefice care populează intestinele.

-        Antibioticele administrate abuziv, după ureche, distrug atât bacteriile patogene din intestin, cât și pe cele benefice.

-        Dieta nesănătoasă, bogată în zaharuri și alimente procesate, favorizează înmulțirea bacteriilor dăunătoare în intestin.

-        Lipsa fibrelor, acestea constituind hrană pentru bacteriile benefice.

-        Stresul cronic și lipsa somnului afectează, de asemenea, microbiomul intestinal și scad imunitatea.

-        Fumatul și consumul excesiv de alcool pot irita mucoasa intestinală și altera compoziția microbiomului.

-        Hidratarea insuficientă poate afecta tranzitul intestinal și sănătatea generală a florei intestinale.

-        Izolarea față de natură și animale limitează contactul cu microorganisme benefice și reduce diversitatea microbiomului.

Cum ne ajută probioticele și prebioticele

Probioticele sunt microorganisme vii, de tipul lactobacililor, bifidobacteriilor și drojdiilor (precum Saccharomyces boulardii). SePROTEJEAZĂ ECHILIBRUL FLOREI INTESTINALE găsesc în alimente fermentate, cum ar fi iaurt, chefir, varză murată. Probioticele îmbunătățesc digestia, asigură absorbția nutrienților, întăresc imunitatea, reduc riscul de inflamații și alergii.

Prebioticele sunt fibre alimentare nedigerabile care servesc drept hrană pentru bacteriile bune din intestin și susțin echilibrul florei intestinale. Se găsesc în banane, sparanghel, cicoare, rădăcină de păpădie, tuberculi de topinambur, ceapă, usturoi, cereale integrale, leguminoase.

Consumul de probiotice și prebiotice este extrem de important pentru sănătatea intestinelor și a organismului în general. Le iei din alimentație sau, la nevoie, le administrezi sub formă de suplimente alimentare naturale. Spre exemplu, Probio Vital conține prebiotice și probiotice din surse vegetale, precum: o specie de drojdie probiotică Saccharomyces boulardii, tuberculi de topinambur, fructe de merișor, frunze de pătlagină. Este recomandat atât în timpul unui tratament cu antibiotice, pentru protecție, cât și după, pentru refacerea florei intestinale. Deoarece conțin celule vii, suplimentele cu probiotice nu se combină cu băuturi sau alimente foarte fierbinți (peste 50 de grade) sau foarte reci.

Semne că ai nevoie de o cură cu probiotice și prebiotice

Probioticele sunt recomandate nu doar atunci când iei antibiotice de sinteză, ci și în situația în care flora intestinală este afectată din diverse alte motive. Semnele unui microbiom dereglat sunt:

Probleme digestive: balonare, diaree sau constipație, sindromul de intestin iritabil;

Afecțiuni ale pielii: acnee, eczeme, inflamații și erupții cutanate;

Sistem imunitar slăbit, ce se manifestă prin alergii și intoleranțe alimentare, infecții frecvente;

Creșterea sau pierderea inexplicabilă în greutate, sau dificultatea de a scăpa de kilogramele în plus;

Oboseală cronică, lipsă de energie;

Schimbările de dispoziție, iritabilitatea, stările de anxietate și depresie pot fi cauzate și ele de un dezechilibru al microbiomului intestinal. 

Dacă experimentezi oricare dintre simptomele de mai sus și bănuiești că ar putea fi legate de flora intestinală, ar fi indicat să iei în considerare administrarea unor suplimente cu probiotice. Cura se ține timp de 10-20 de zile. În paralel, e bine să ai o alimentație sănătoasă, cu fructe, legume, fibre, să te hidratezi suficient, să eviți alcoolul și abuzul de medicamente de sinteză.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri