Ai un copil mofturos, care dă la o parte din farfurie legumele, care nu se atinge de salate, de verdețuri, care ar mânca doar cartofi prăjiți și ciocolată? Cu siguranță organismul lui duce lipsă de vitamine și minerale, iar pentru a le suplini și pentru a-i întări imunitatea, trebuie să apelezi la „trucuri”. Există rețete delicioase de preparate naturiste cu rol imunostimulator, pe care niciun copil nu le poate refuza.
Pentru cei mici, imunizarea se face cu remedii dulci, plăcute la gust, sub formă de siropuri, deserturi, ceaiuri și comprimate de supt care conțin vitamine naturale. Curele se pot face începând cu vârsta de un an, pe o perioadă de 1-2 luni.
Sucuri pentru întărirea imunității
Îi plac sucurile? Prepară-i unele naturale din portocale proaspăt stoarse amestecate cu suc de morcov. Sau din kiwi pasat cu suc de mere. De altfel, poţi realiza tot felul de combinaţii între fructe şi legume (sfeclă roşie, morcov, fructe de pădure), pe care le vei îndulci cu miere. Toate acestea sunt bogate în vitamina C şi bioflavonoide, esenţiale pentru imunitate.
Deserturi care întăresc imunitatea
Îți cere dulciuri? Prepară-i în casă prăjituri fără coacere, pe bază de nuci, curmale, fructe uscate, sau diverși biscuiți, brioșe și torturi în care vei folosi făină integrală, fructe proaspete sau uscate, îndulcitori naturali (miere, sirop de arțar etc.). Inclusiv înghețata i-o poți face în casă din iaurt și diverse fructe de sezon. Tot în categoria dulciurilor pot fi incluse produsele stupului, stimulente naturale deosebit de valoroase pentru întărirea imunității. Dă-i în fiecare dimineață, pe stomacul gol, o linguriță de miere amestecată cu polen.
Siropuri pentru imunitate
Siropurile pentru întărirea imunității cu miere, propolis și plante medicinale sunt remedii recomandate copiilor. Dacă mai ai rezerve de cătină în congelator, poți prepara un sirop din suc proaspăt stors, îndulcit cu miere. Cătina este considerată o adevărată farmacie naturală în care găseşti aproape toate vitaminele şi mineralele de care are nevoie organismul, este plină de antioxidanţi, betacaroten, flavonoide şi conţine de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele. Un sirop mai greu de preparat în casă, dar pe care îl găsești în farmacii și magazine naturiste, e pe bază de plante: cătină albă, echinacea, eucalipt, astragalus, ginseng siberian, șovârv, scorțișoară, tinctură de coji de portocale și ulei esențial de lămâie. Siropul Imunitate este bun la gust, imunostimulator și tonic general care poate fi administrat copiilor de la un an în sus.
Cum îl convingi să bea ceaiuri
Fructele de pădure sunt alte alimente-minune pe care cu siguranță le-ar accepta în dietă. Se găsesc fie proaspete, fie sub formă de ceaiuri, iar dacă cel mic nu e obișnuit să le bea, poți să i le prepari într-un mod apetisant, sub formă de cocktail cu bucățele de fructe proaspete, într-un pahar cu umbreluță, ca la restaurant. Îi mai poți da cu încredere ceai de soc, de echinacea, de pătlagină, ori formule gata preparate cu un mix de plante medicinale foarte sănătoase.
Poate accepta ușor o cură cu suplimente special concepute pentru copii
Pentru că de cele mai multe ori nu reușim să întărim imunitatea unui organism doar din alimentație, în anumite perioade ale anului e bine să ținem câte o cură cu suplimente. Comprimatele masticabile cu propolis, echinacea, cătină şi măcese sau pulberea de vitamina C naturală (cu acerola, coacăz negru, cătină, măceşe, afine) sunt gustoase și ușor de acceptat de cei mic. Se pot administra copiilor cu vârsta de peste 3 ani.