Pe cand eram inca studenta, D-na Prof.de botanica, ne explica si ne arata cu multa implicare si pasiune, povestea plantelor. Incepand de la locul unde le gasim,cum le putem incadra,in diferite clasificari, pana la sectiuni si compozitia lor. Inca de pe atunci, ni se propunea o excursie de catre D-na profesor la vestita fabrica Fares din Orastie. Facultatea a trecut, fara sa se mai organizeze vestita excursie si iata ca, Vali Tomescu mi-a propus sa vizitez fabrica, eu acceptand.
Pe data de 04.09.16 am ajuns la fabrica din Orastie, intampinati cu multa caldura de D-na Adelina Hanciu si D-na Nonn Carmen, care ne-au aratat si explicat cum este organizata fabrica. D-na Adelina ne-a prezentat Orasul Orastie prin poze de pe vremea D-lui farmacist si fondator al fabricii Andrei Farago cu un proiector. Arhitectura orasului a ramas aproape neschimbata. Am aflat ca Fares detine 200 de hectare de teren pe care se cultiva plante medicinale.
Am inceput vizita fabricii primind fiecare vizitator halate si bonete, la intrare in fiecare depozit sau camera de ambalare exista un pres cu dezinfectant umed tip spuma pt incaltaminte plus dezinfectant pt.maini.Am vizitat toata fabrica, am vazut depozitul cu plante ambalate in saci soeciali si inchisi ermetic,asezati pe paleti,camera de menta, o camera separata de restul plantelor, in care am intrat cu totii incantati de mirosul proaspat al mentei, dar am iesit dupa 3 min pt ca uleiul volatil din aer este foarte patrunzator,iti desfunda sinusurile instant, il simti pana in suflet.
Muncesc foarte multi oameni acolo, incepand de la procesul de alegere a plantei care se face manual de catre doamne la mese rotunde, care aleg bob cu bob plantele si care apoi sunt reverificate de o alta doamna care vine din cand in cand si scoate pur si simplu pe masa, din planta aleasa si o reverifica. Am vazut morile de maruntire si amestec care sunt imense, intr-o hala pe masura. Am vazut procesul de ambalare a plantelor vrac si in pliculete care se face tot asa cu ajutorul multor doamne, care monteaza fiecare cutie de ceai manual iar pliculete vin spre ele cu ajutorul unor linii speciale de ambalare, ele, adica doamnele, aseaza pliculetele cu mana in fiecare cutie si apoi cutiutele sunt duse la infoliere.Am vazut apoi procesul de incapsulare despre care am invatat la tehnica vreo trei semestre. Se face intr-o camera speciala cu matrite special concepute care scot capsulele in maxim 4 sau 5 minute de la umplere. Am vazut procesul de obtinere a siropurilor, care are 2 etaje, cu tancuri mari de incalzire, cu termometre si apoi tancuri de stocare si in final..linia de ambalare, fiecare proces avand persoane responsabile de acestea.
Un intreg si complex sir de lucruri bine facute si organizate pentru ca in final sa putem savura o ceasca de ceai in fiecare dimineata si seara cu gandul la cat devotament si pregatire are nevoie pretioasa planta pentru obtinerea acestei bauturi savuroase, atat de apreciata de noi toti.
Doresc sa ii multumesc lui Vali ca mi-a oferit ocazia de a vizita fabrica si sa ii multumesc pt.colaborarea frumoasa si prietenia la fel de frumoasa care am legato de cativa ani.
Multumesc Fares Orastie ca ne incanti simturile mirosului si gustului!!
Multumesc pt grija si devotamentul fata de consumatori!!
Georgiana Carlea - farmacist diriginte - CATENA - Cazaban