facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2020-11-19
Vizualizari: 822
Comentarii: 0
   Podbalul - eficient în afecţiunile respiratorii -   

Podbalul (Tussilago farfara)

Podbalul este utilizat în terapii deoarece este emolient și fluidizant, expectorant (puternic), antiseptic și antispastic. Are acţiune antiseptică asupra aparatului respirator și reduce spasmele în bronșită. Laringita, traheita, tusea și chiar emfizemul pulmonar fac parte dintre afecţiunile care se tratează și cu podbal.

Podbalul este o plantă micuţă (o erbacee din familia compozitelor), înălţimea ei la maturitate fiind între 5 și 15 cm. Se remarcă prin rizomul puternic și foarte lung – circa un metru. Primele flori de podbal apar foarte devreme, mult înaintea frunzelor, planta fiind unul dintre vestitorii primăverii.

Pentru nevoi medicinale se recoltează florile, frunzele și rizomul. Din aceste părţi ale plantei de podbal se obţin următoarele preparate: infuzie, decoct, macerat, suc de plantă. De asemenea, se obţin sirop, suc sau ceai realizate în combinaţie cu alte plante medicinale. Substanţe active importante: inulină, tanin, steroli, dextrină, substanţe albuminoide și bactericide, numeroase săruri minerale, compusul specific fiind tusilagina.sirop

S-a evaluat activitatea antitusivă şi expectorantă a extractului apos de podbal la şoarecii cu tuse indusă. Tratamentele s-au administrat timp de 5 zile. Extractul de podbal a prelungit perioada latentă de tuse, a scăzut frecvenţa tusei şi a îmbunătățit producţia de spută. Astfel, studiul oferă dovezi că podbalul poate fi folosit ca antitusiv şi expectorant.

Podbalul intră în compoziția siropului Plantusin forte.

 

1.Mihaescu E. Dictionarul plantelor de leac. Ed. Calin, Bucuresti, 2nd ed. 2008, p109.

2.Li ZY, Zhi HJ, Xue SY, et al. Metabolomic profiling of the flower bud and rachis of Tussilago farfara with antitussive and expectorant effects on mice. J Ethnopharmacol. 2012;140(1):83-90. doi:10.1016/j.jep.2011.12.027.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri