facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2022-07-29
Vizualizari: 666
Comentarii: 0
Podbal, un remediu cu tradiție îndelungată și larg răspândită pentru tuse

Podbalul (Tussilago farfara L.), o plantă perenă, este singura specie din genul Tussilago (familia Compositae).

Dioscorides avea mai mulți termeni pentru plantă - bechion, pithion, pechion și petronion. Matthiolus îl citaz pe Galen că îl numește bechium pentru că se crede că vindecă „buchas”, adică tuse, dificultăți de respirație, astm. De aceea a și primit denumirea tussilago, de la latinescul tussis, însemnând tuse. Planta a fost în mod clar folosistă intern în secolul al XVIII-lea. British Herbal Pharmacopoeia notează acțiunea podbalului ca expectorantă, antitusivă, demulcentă și anti-catarală; îl indică pentru bronșită, laringită, pertussis și astm bronșic, cu indicații specifice pentru tuse spasmodică cronică. British Pharmaceutical Codex îl recomanda sub formă de preparat Syrupus Tussilaginis, sirop de podbal, ca remediu casnic pentru tuse.

Fiind o plantă remarcabilă pentru plămâni, în SUA rădăcina de podbal are valoare medicinală în tratamentul tusei, tusei convulsive și a formelor umede de astm (Tobyn et al., 2011). În Norvegia, frunzele uscate și tăiate de podbal, ca remediu popular, erau vândute și utilizate în ceaiuri pentru ameliorarea tusei și a problemelor de piept (Xue et al., 2012). În Europa, frunzele erau folosite pentru a trata infecțiile bronșice, în timp ce în China sunt preferați mugurii florali (Adamczak et al., 2013). Mai mult decât atât, în medicamentele tradiționale chinezești (MTC), bobocul floral de podbal este adesea folosit în miere procesată, care a arătat un efect detoxifiant. De asemenea, a fost folosit ca supliment alimentar și ceai pentru sănătate în multe țări (Kang și colab., 2016; Tobyn și colab., 2011).

În mod tradițional, frunzele plantei, în special în țările europene, sunt utilizate pe scară largă de către populația indigenă împotriva unei game largi de afecțiuni, dar în principal pentru ameliorarea tulburărilor respiratorii (Jaric și colab. , 2018; Rigat et al., 2015).

Avantajele administrării remediilor naturale sub formă de sirop constau în faptul că au un gust dulce, plăcut, un bun vehicul pentru substanțe amare/grețoase, apoi siropul este potrivit pentru orice pacient, indiferent de vârstă, constituie cea mai naturală și mai ușoară cale de administrare, este economic și sigur pentru pacient, nu necesită îngrijirea medicală, ceea ce înseamnă că pacientul îl poate lua fără ajutor și pe lângă acestea, siropul constituie o formă de dozare lichidă preferată pentru anumite tipuri de produse, cum ar fi medicamentele pentru tuse.

Ca un important medicament popular, podbalul a fost studiat pentru activitățile sale farmacologice, inclusiv pentru acțiunile sale antiinflamatorii (Cheon și colab., 2018), antioxidative (Kim și colab., 2006; Qin, K. și colab., 2014), antimicrobiene (Uysal et al., 2018), dar și altele. De asemenea, mai multe investigații au evaluat fitochimia podbalului. Au fost identificați aproximativ 150 de compuși, inclusiv sesquiterpenoide (Qin și colab., 2014), triterpenoide (Yaoita și colab., 2012), flavonoide (Kim și colab., 2006), acizi fenolici (Kuroda și colab., 2016; Wang et al., 2016; ., 2019), cromoni (Sun et al., 2019), alcaloizi de pirolizidină (Nedelcheva et al., 2015) și alții.

Bibliografie

Chen, Shujuan et al. “A review of the ethnobotanical value, phytochemistry, pharmacology, toxicity and quality control of Tussilago farfara L. (coltsfoot).” Journal of ethnopharmacology vol. 267 (2021): 113478. doi:10.1016/j.jep.2020.113478

 

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri