Comprimatele masticabile Plantusin pentru gât au la bază o reţetă unică, care conţine mai multe ingrediente active, care acţionează sinergic pentru a produce un efect analgezic, antiinflamator şi antimicrobian la nivel respirator. Produsul a fost testat timp de 7-10 zile la pacienţi cu rino-faringo-laringite şi s-a arătat că acesta a fost suficient pentru eliminarea disconfortului respirator, bine tolerat şi lipsit de reacţii adverse la toţi pacienţii.
Un ingredient natural este extractul de rădăcină de lemn dulce. Acesta conţine glicirizină, cu rol antiinflamator local, prin similitudinea de structură chimică cu corticosteroizi. Compusii flavonici, acidul gliciretic şi glabric au şi ei acţiune antiinflamatoare, datorită inhibării sintezei de prostaglandine E2, reducerii nivelelor de TNF-α (factor de necroză tumorală) şi interleukină IL-6.
Eucaliptolul este un alt principiu activ din compoziţia comprimatelor, provine din uleiul de eucalipt şi este renumit pentru efectul puternic antiseptic în afecţiunile respiratorii, inhibând dezvoltarea bacteriilor Gram-negative, Gram-pozitive şi fungilor.
Mentolul, cel mai important principiu activ al uleiului esenţial de mentă, are acţiune decongestionantă nazală datorită stimulării termoreceptorilor din vesibulul nazal, care produc apariţia unei senzaţii reci şi creşterea fluxului de aer nazal; şi analgezică prin activarea receptorilor opiozi k.
Anetolul este izolat din uleiul esenţial de anason şi are efect antimicrobian împotriva bacteriilor Gram-negative şi Gram-pozitive, de asemenea inhibă dezvoltarea micotoxinelor şi este utilizat în produsele antitusive. În plus, are şi acţiune bronhodilatatoare datorită inhibării receptorilor muscarinici M3, producând relaxarea muşchilor traheali şi favorizarea respiraţiei.
Ştiaţi că principiul activ – carvacrol – din uleiul esenţial de cimbru are capacitate antiinflamatoare, la o concentraţie similară cu cea a indometacinului? Aceasta are loc prin inhibarea sintezei de prostaglandine, care induc inflamaţia, provenite din cascada acidului arahidonic.
Studiile au arătat că extractul de coada-şoricelului are efect analgezic egal şi mecanism similar cu cel al aspirinei, prin inhibarea metabolismului acidului arahidonic şi scăderea sintezei de prostaglandine ce provoacă durerea şi inflamaţia.
Au fost izolate câteva substanţe din propolis cu rol antiiflamator: acidul cafeic, cvercetina, naringenina şi esteri ai acidului cafeic. Aceşti compuşi activi contribuie la suprimarea sintezei de prostaglandine şi leucotriene din macrofage, inhibarea activităţii enzimelor: mieloperoxidaza, NADPH-oxidaza, ornitin-decarboxilaza şi tirozin-protein-kinaza.