Sfaturi Practice
 
 

Plantusin ceai

Tips1feb

Ceaiul îmbină o formulă complexă de plante medicinale care acţionează sinergic pentru favorizarea expectoraţiei, calmarea iritaţiilor gâtului şi fluidificarea secreţiilor bronşice, fiind indicat în cazul afecţiunilor acute şi cronice ale tractului respirator.

Prin uleiul esenţial, şovârvul are efect antibacterian pe bacteriile ce colonizează tractul respirator. Componentele responsabile de activitatea antibacteriană a uleiului sunt timolul şi carvacrolul care acţionează prin inducerea unor modificări funcţionale şi structurale asupra membranei celulei bacteriene, crescând permeabilitatea acesteia.

Timolul şi carvacrolul, din cimbru, sunt responsabili şi de acţiunea expectorantă, ajutând la creşterea secreţiei de fluid mucos la nivel bronşic şi eliminarea secreţiei prin amplificarea mişcărilor ciliare. La baza acestui efect stă acţiunea reflexă manifestată prin contactul cu mucoasei gastrică, dar şi acţiunea directă exercitată asupra mucoasei bronşice.

Mugurii de pin, prin conţinutul în pinen şi limonen, au un efect expectorant secretolitic similar cu ambroxolul (medicament de sinteză) la pacienţii cu afecţiuni respiratorii. Aceştia fluidifică secreţiile din tractul respirator şi favorizează eliminarea lor, îmbunătăţind clearance-ul mucociliar.

Frunzele de pătlagină au activitate expectorantă, care  se datorează mucilagului ce exercită o acţiune iritantă slabă asupra mucoasei gastrice  declanşând, pe cale reflexă, o hipersecreţie traheobronşică.

Rizomii de ghimbir conţin un principiu activ – shogaol – cu acţiune antitusivă intensă comparabilă cu cea a fosfatului de dihidrocodeină (substanţă de semisinteză derivată din codeină), efect demonstrat la animalele de laborator prin administrarea orală a shogaolului.

Florile de tei au activitate, atât antitusivă prin creşterea pragului de stimulare pentru instalarea tusei, cât şi emolientă prin conţinutul de mucilagii care creează un strat protector pe mucoasele iritate ale tractului respirator.

Scaiul vântului este un remediu popular românesc cu efect expectorant confirmat de prezenţa saponinelor triterpenice care favorizează eliminarea secreţiilor bronşice. Se foloseşte în tusea convulsivă, bronşită, probleme respiratorii.

Polizaharidele din lichenul de piatră ajută la calmarea iritaţiilor faringeale asociate tusei seci, prin aderarea de ţesuturi şi formarea unui strat protector. Acesta este util în calmarea tusei uscate şi paroxistice.

Studiile au arătat că uleiul esenţial de cuişoare acţionează împotriva patogenilor majoritari ai tractului respirator fiind eficient pentru tratamentul infecţiilor respiratorii la oameni. De asemenea, cuişoarele au  şi acţiune antiinflamatoare datorată eugenolului prin inhibarea non-competitivă a enzimei cheie – 5-lipoxigenaza din cascada acidului arahidonic.

Comentarii

Articole recomandate
Plantusin ceai

Gripa „atacă” în forță și se va prelungi până în aprilie. Iată ce e de făcut!

543 de cazuri de gripă s-au înregistrat la nivel național în doar o săptămână (29 ianuarie – 4 februarie), de două ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut (când au fost 252 de cazuri), anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Nu este neapărat o epidemie de gripă, dă asigurări

citește mai departe

 
Plantusin ceai

Cât de periculos e stresul și cum poți scăpa de el

Este dușmanul tăcut. Nu se vede, nu se măsoară, nu doare, dar face ravagii în organismul tău. Slăbește imunitatea, afectează ficatul, inima, sistemul nervos, îți dă peste cap digestia și chiar poate declanșa unele boli. Ar trebui să-l iei mai în serios decât poate ai făcut-o până acum dacă ții la sănătatea ta. Sim

citește mai departe

 
Plantusin ceai

Alimentația din sezonul rece poate fi un pericol pentru ficat

Ai probleme cu digestia (balonare, constipație), ai grețuri și dureri de cap, simți în permanență oboseală și slăbiciune, chiar depresie? Toate acestea se pot trage de la ficat. Una dintre cauze e stilul alimentar din ultimele luni. Fă câteva schimbări simple și te vei pune pe picioare! Iarna, avem o alimentație mai consistentă,

citește mai departe

 
Ramai conectat

Adresa de e-mail nu este validă

Adresa de e-mail este deja inregistrată

Te-ai abonat cu succes la newsletterul nostru!

Cererea a fost inregistrată cu succes!