Organismele modificate genetic (GMOs) sunt, aşa cum le spune şi numele, organisme la care materialul genetic (ADN-ul) a fost modificat într-un mod nenatural folosindu-se tehnologii de recombinare a ADN-ului. Plantele pot fi modificate genetic pentru a rezista mai bine la dăunători, la variaţii mari de temperatură şi pentru a produce o creştere accentuată a producţiei la hectar.
Principiul de producere a unui organism modificat genetic constă în prelevarea de material genetic, modificarea acestuia prin procedee de laborator şi introducerea într-un alt organism, în vederea obţinerii de caracteristici noi. Sunt selectate diverse gene de la aceleaşi specii, dar şi de la specii diferite şi transferate de la un organism la altul.
Alimentele obținute din organisme modificate genetic diferă între ele şi siguranţa lor trebuie analizată de la caz la caz, fără a se putea emite generalităţi despre siguranța tuturor alimentelor GMOs. De aceea se impune etichetarea produselor cu conţinut de organisme modificate genetic, în acest caz, alegerea aparţinându-i consumatorului.
Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că produsele modificate genetic pot creşte conţinutul nutritiv, studiile actuale afirmă că oamenii care trăiesc lângă câmpurile cu culturi modificate genetic ar suferi de simptome febrile, boli respiratorii, reacţii alergice.
O echipă de cercetători francezi au publicat studiile după doi ani de analize de laborator asupra 200 şoareci. Rezultatele sunt: “La 13 luni de la experiment [...] şoarecii hrăniţi cu porumb modificat genetic declanşează de două până la trei ori mai multe tumori decât şoarecii hrăniţi fără GMOs.
Pentru a profita pe deplin de calităţile nepreţuite ale plantelor medicinale, este esenţial ca acestea să fie cultivate în zone nepoluate, pe teren netratat şi folosind seminţe în starea lor naturală, nemodificate genetic – la Fares, toate aceste aspecte sunt strict urmarite de specialiştii care coordonează culturile de plante medicinale.