Plantele medicinale sunt eficiente in combaterea rezistentei la antibiotice – Fares.ro
×
x
RĂMÂI CONECTAT!
Lasă-ne adresa de mail şi află noutaţile Fares!

Plantele medicinale sunt eficiente in combaterea rezistentei la antibiotice

Articole

Descoperirea antibioticelor in secolul precedent, a dus la reducerea mortalitatii datorata bolilor infectioase, dar utilizarea necorespunzatoare si irationala a acestora a generat aparitia populatiilor microbiene rezistente la antibiotice. Modificarea tintelor si degradarile enzimatice sunt strategii folosite de bacteriile patogene pentru a dezvolta rezistenta la antibiotice.

Tratamentele cu plante medicinale – o alternativa antivirala

Acest lucru a indreptat interesul oamenilor de stiinta catre tratamentele cu plante medicinale. In prezent, 25 – 50% din produsele farmaceutice actuale sunt derivate din plante, care au devenit o sursa alternativa de agenti de modificare a rezistentei, datorita varietatii mari de metaboliti secundari. Acesti metaboliti (alcaloizi, tanini, polifenoli, etc.) pot actiona ca agenti antivirali si antimicorbieni, avand capacitatea de a modifica rezistenta virusilor. Extractele vegetale si tratamentele antivirale cu plante medicinale au capacitatrea de a se lega de domeniile proteice care duc la modificarea sau inhibarea interactiunilor proteina-proteina.

De ce nu poate aparea rezistenta in cazul tratamentelor cu plante medicinale

Datorita modului in care functioneaza, plantele medicinale utilizate in tratamente antimicrobiene nu permit imunizarea agentilor patogeni. Astfel, tratamentele cu plante medicinale isi pot exercita activitatea nu numai prin actiune antivirala, ci si prin afectarea evenimentelor cheie in procesul patogen. Asa se explica de ce bacteriile, ciupercile si virusii au o capacitate redusa de a dezvolta rezistenta la tratamente cu plante medicinale.

Studiile dovedesc eficienta tratamentelor cu plante medicinale

Rezistenta microbiana la antibioticele clasice si progresia rapida a acesteia au starnit o ingrijorare serioasa in tratamentele antivirale si a bolilor infectioase, studiile orientandu-se catre gasirea unor solutii eficiente pentru depasirea problemelor. Din fericire, cercetatorii au descoperit ca fitochimicii exercita activitate antivirala impotriva agentilor patogeni sensibili si rezistenti prin diferite mecanisme de actiune.

Este o certitude faptul ca tratamentele cu plante medicinale ar putea inversa rezistenta la antibiotice, fiind etrem de eficiente si avand activitate antivirala. Astfel, plantele medicinale au o gama variata de activitati biologice si pot fi utilizate eficient in combaterea bolilor infectioase.

Abordarile nutritionale si tratamentele cu plante medicinale, combinate, pot fi instrumente puternice pentru controlul infectiilor.

tratament plante medicinale

De ce sunt eficiente tratamentele cu plante medicinale

Plantele medicinale produc o gama larga de compusi care nu sunt neaparat utili pentru metabolismul lor de baza, dar asigura capacitatea de adaptare la conditii vitrege de mediu si au un puternic rol antiviral. Acesti compusi organici sunt substante biologic active si reprezinta metaboliti secundari, fiind rezultatul metabolismului secundar al plantelor si rezultand ca produse intermediare sau finale.

Structurile metabolitilor secundari au fost optimizate in timpul evolutiei, astfel incat pot actiona ca mecanisme de aparare prin interferarea cu virusii si bicrobii. In plus, unii metaboliti secundari afecteaza semnalizarea celulelor si protejeaza de stresul oxidativ sau de razele soarelui.

Metabolitii secundari cu efect antiviral

  • Alkaloizii – Sunt saruri solubile in apa care formeaza baze cu efecte analgezice si calmante, cu capacitatea de a realiza divizarea celulara si moartea celulelor virusilor.
  • Flavonoidele – Se gasesc in legume, seminte, fructe si nuci si au activitate antivirala, antioxidanta, antiinflamatoare si antitumorala.
  • Quinonele – au o larga activitate biologica, avand efecte ireversibile legate de inactivarea si pierderea functiilor celulelor microbiene.
  • Tanninele – au diferite activitati biologice, inclusiv antivirala, antibacteriana si antifungica.

Adaugă comentariu

Te asigurăm că nu folosim datele tale personale în alt scop decât cel precizat în Politica de Confidențialitate, iar bifarea acestei căsuțe echivalează cu acceptarea celor prezentate.