Ne-am săturat de chimicale, E-uri, produse de sinteză. Ne-am îndopat cu prea multe pastile la cel mai mic semn de boală. Organismul nostru tinde să spună „stop”. Cu sute, mii de ani în urmă, oamenii nu aveau atâtea medicamente şi erau mult mai sănătoşi. Se foloseau de ce le oferea natura. Acum, tot mai mulţi oameni moderni îşi caută leac în natură şi se orientează spre plantele medicinale.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 80% din populaţia lumii apelează la plante medicinale, pentru diverse probleme de sănătate. Oameni din categorii sociale diferite încep să reaprecieze forţa naturii, să iubească plantele şi să aibă încredere în ele. Tot mai mulţi consumatori au dobândit cunoştinţe cu privire la importanţa fitoterapiei pentru sănătate, au învăţat care sunt beneficiile plantelor medicinale de care au nevoie şi ştiu să-şi gestioneze problemele de sănătate, putând, astfel, să fie propriii medici de urgenţă.
Creşterea interesului pentru plantele medicinale reflectă şi preocuparea pentru efectele secundare ale medicamentelor sintetice puternice. Oamenii sunt conştienţi că sănătatea este cel mai mare bun al lor şi nu vor să o lase la dispoziţia unui sistem medical uneori impersonal.
În plus, revenirea la tradiţie este o metodă sigură, “verificată”. Plantele sunt folosite de mii de ani pentru scopuri medicinale şi culinare. Spre exemplu, civilizaţiile antice din Europa, China, India, Japonia, Orientul Mjlociu şi alte regiuni se foloseau de puterea vindecătoare a plantelor, pe care le considerau o sursă infinită de soluţii la problemele lor de sănătate.
Din acest motiv, în ultimii ani, vânzările de plante medicinale şi de suplimente alimentare au crescut considerabil la nivel mondial. SUA, spre exemplu, este cel mai mare consumator de produse naturiste, vânzările crescând în acest domeniu cu 5-7% anual. Conform unui raport de piaţă publicat în SUA, cele mai vândute plante medicinale sunt: echinacea, merișoarele, Saw Palmetto, soia, usturoiul, Gingko biloba, armurariul, Cimicifuga racemosa, sunătoarea, ginseng-ul.
În Europa şi la noi în ţară, printre cele mai apreciate plante medicinale amintim: menta, museţelul, teiul, sunătoarea, gălbenelele, echinacea, lavanda, măceşele, fenicul, plante a căror efect terapeutic a fost demonstrat în urma numeroaselor studii clinice realizate la nivel mondial.
Şi nu uita – aproape la orice problemă de sănătate se găseşte şi o terapie pe bază de plante. Mai naturală, mai sigură, care nu dă dependenţă. Încearc-o şi tu, atunci când ai nevoie!