facebook-page-view
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2013-11-26
Vizualizari: 1230
Comentarii: 0
Plantele medicinale, leac cu tradiţie încă din vremea dacilor

Cât de miraculoase sunt plantele medicinale pentru sănătate ştiţi deja. Ce poate nu ştiaţi e că ele sunt folosite cu succes în tot felul de afecţiuni, iar asta nu de ieri – de azi, ci încă de pe timpul dacilor.

Descoperirile arheologice de la Sarmizegetusa dovedesc faptul că strămosii noştri geto-daci erau mari cunoscători ai plantelor medicinale, iar faima lor se regăseşte în unele glosare botanice unde, pe lângă denumirile greceşti şi latineşti, apar şi cele dacice. La Sarmizegetusa Dacica s-a găsit chiar şi o trusă medicală, dovadă a nivelului ridicat al practicii medicale pe timpul lui Decebal.

Primele date mai ample care atestă utilizarea plantelor medicinale de către strămoşii noştri aparţin medicului şi botanistului grec Pedanos Dioscoride, care menţionează 40 (după unii cercetători 42) de  denumiri dacice de plante, în completarea celor greceşti, romane sau ale altor popoare antice.

Herodot (484-425 î.e.n.), părintele istoriei, spunea despre daci, într-una din cărţile sale, "că aveau cunoştinţe despre întrebuinţarea plantelor medicinale şi ştiau să îngrijească bolnavii". Potrivit referirilor la medicina aplicată de geto-daci, strămoşii noştri foloseau de la decocturi, infuzii, inhalaţii, fumigaţii, până la unguente şi mixturi. Se menţionează astfel că geto-dacii "aveau obiceiul de a folosi fumigaţii de cânepă pentru calmarea durerilor şi producerea somnului". Dacii ştiau că simplul fapt de a zdrobi în pumni foaia de brusture, făcând-o să-şi lase zeama, va vindeca rana pe care era aplicat sucul ei cicatrizant. De asemenea, pe un mortarium de lut, descoperit la Romula, se afla următoarea inscripţie: marc-usta reti ofe, care în traducere înseamnă "Iarba Fiarelor lecuieşte (curaţă) rănile".

Poate cea mai important dovada a cunoştinţelor pe care le aveau dacii în domeniul plantelor medicinale o reprezinta "De materia medica" a medicului grec Discoride. Aici, o serie de plante sunt identificate prin numele grecesc, latin și cel dacic. Dintre acestea amintim: limba-boului, brionia, maselariţa, lumânarica, cimbrul, coada-şoricelului, ciumafaia, brusturele, sânziene ș.a.

Tradiţia vindecării unor bolilor cu remedii din natură a continuat în ţara noastră. Multe dintre plantele medicinale folosite de daci se regăsesc astăzi în reţetele noastre, realizate la Orăştie. Mii de ani, plantele medicinale au reprezentat singura formă de tratament şi iată că au trecut cu succes proba timpului. Iar astăzi câştigă pe bună dreptate tot mai mult teren în rezolvarea celor mai variate probleme de sănătate.

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri