Ficatului i se mai spune „laboratorul corpului”, pentru că acolo au loc sute de mecanisme vitale pentru organism. El filtrează sângele, descompune grăsimile, elimină substanţele toxice, reglează nivelul colesterolului, sintetizează anumite proteine şi multe, multe altele. Nu e de mirare că mai şi oboseşte, în special dacă avem un stil de viaţă nesănătos.
Cum îți dai seama că ficatul e „obosit”?
Consumul de alcool, abuzul de medicamente, alimentația nesănătoasă, cu multe prăjeli, grăsimi și E-uri, stilul de viață haotic, cu stres și ore de somn insuficiente, toate acestea suprasolicită ficatul și îl afectează în mod negativ. Încet, încet, ajunge să nu-și mai poată îndeplini corespunzător anumite funcții. Ne dăm seama că e „obosit” atunci când ne confruntăm cu probleme digestive (balonare, constipație), epuizare, lipsă de energie, depresie, irascibilitate, poate și paloare a pielii, acnee, pete maronii sau urticarie.
Plantele amare ajută la refacerea ficatului
Din fericire, ficatul este un organ care ne „iartă” repede și își revine dacă avem, o perioadă, mai multă grijă de el. Pe lângă odihnă și alimentație sănătoasă, putem urma timp de o lună (cel puțin) un tratament pe bază de plante. Indicate în acest caz sunt plantele amare: armurariu, cicoare, gălbenele, rostopască, sunătoare, păpădie, anghinare, sulfină. Acestea sunt cele mai puternice tonice naturale pentru ficat, îl ajută să elimine mai ușor toxinele din organism, stimulează producerea și eliminarea bilei, accelerează refacerea celulelor hepatice, au efect hepatoprotector. Se administrează sub formă de capsule Hepatofit, dacă se doreşte obţinerea unui rezultat mai intens şi mai rapid, sau sub formă de infuzie.
- Armurariul este unul dintre cele mai puternice remedii naturale împotriva afecțiunilor ficatului, fiind utilizat de secole ca tonic amar hepatoprotector. Efectul benefic îi este dat de silimarină, substanţă cu efect de regenerare a celulelor ficatului.
- Sunătoarea are efect antiinflamator și antimicrobian, susține producerea normală de bilă și fluxul biliar.
- Păpădia conţine şi ea principii amare, contribuie la buna funcţionare a ficatului şi a rinichilor, stimulează secreţia şi eliminarea bilei. Poţi bea ceai de păpădie când ai hepatită, litiază biliară, colecistopatii, dar şi atunci când vrei să faci o cură de detoxifiere a organismului.
- Consumată în salate sau ca infuzie, ajută ficatul să metabolizeze mai ușor colesterolul, stimulează secreția și eliminarea bilei, este detoxifiantă și hepatoprotectoare.
- Cicoarea contribuie la purificarea sângelui, e bun diuretic, depurativ, stimulent hepatic și biliar.
- Rostopasca și schisandra stimulează detoxifierea ficatului și a organismului în general.
„Ficatul obosit” este o stare care nu trebuie ignorată sau lăsată să se rezolve de la sine. Este un semn că organismul este mai vulnerabil, iar dacă nu se iau măsuri, riscul de a ajunge la hepatită, ficat gras, insuficienţă hepatică şi alte afectări sistemice creşte periculos de mult.