BackAcasa»Articole»Remedii antibalonare: plante pentru a scapa rapid de disconfortul abdominal
Remedii antibalonare: plante pentru a scapa rapid de disconfortul abdominal
Articole
Publicat la 2018-12-11
8905 Vizualizari
0 comentarii
Formarea de gaze este un fenomen normal, natural, al procesului de digestie. Însă atunci când se produc în exces, vorbim despre balonare. Nu e deloc de glumit cu ea. Pe lângă durerea abdominală și disconfortul creat, îți fură din energie, te face să nu te simți bine în pielea ta, nici în hainele tale. Are mai multe cauze, cele mai importante fiind dieta bogată în carbohidrați și grăsimi, asocierea greșită a alimentelor, sindromul de colon iritabil sau anumite sensibilități și intoleranțe pe care le ai. Din fericire, pentru această problemă avem la dispoziție remedii antibalonare din plante, cu efect carminativ, digestiv și calmant.
Ce înseamnă să fii balonat?
Te poți considera balonat atunci când îți simți abdomenul umflat, ai o senzație de presiune, de plenitudine, cu flatulență, disconfort abdominal, greață, stare de oboseală, uneori râgâieli însoțite de reflux gastroesofagian.
Senzația aceasta de balonare este una temporară și poate dura de la câteva zeci de minute sau ore până la câteva zile, în funcție de cauzele care au provocat-o.
Care pot fi cauzele balonării
Balonarea înseamnă o acumulare de gaze în intestine. Cum ajung ele să se formeze? Iată care sunt cauzele posibile:
·Alimentația incorectă
Dietele bogate în grăsimi, prăjeli, fibre, băuturi carbogazoase, precum și combinațiile nefericite, la aceeași masă, între mai multe tipuri de alimente pot provoca gaze în exces.
·Consumul anumitor fructe și legume
Sunt cele care conțin fibre și diferite tipuri de zaharuri care, odată cu procesul de digestie, pot produce gaze intestinale. Dintre fructe, consumă cu precauție prune, pere, struguri, smochine, nectarine și piersici, iar dintre legume: mazăre, fasole, năut, linte, broccoli, varză, conopidă, ceapă, usturoi.
·Carbohidrații
În procesul de digestie, acești carbohidrați eliberează compuși care formează gaze: cartofii, grâul integral, tărâțele, ovăzul, porumbul și derivatele din aceste cereale bogate în fibre și amidon.
·Lactatele
Odată cu vârsta, digestia lactatelor devine mai dificilă din cauză că organismul adultului nu mai sintetizează lactaza, enzima necesară asimilării lactozei din lapte. Așadar, dacă nu te împaci bine cu laptele, evită-l. Sunt indicate, în schimb, lactatele fermentate, precum sana, chefir, iaurt simplu.
·Înghițirea de aer
Fără să realizezi, poți înghiți aer dacă mănânci agitat, vorbind la masă, dacă sorbi supa/ceaiul/cafeaua, dacă bei cu paiul, mesteci gumă. Cea mai mare parte a aerului înghițit este eliminat prin eructație. O parte, însă, poate trece în intestinul subțire, contribuind la balonare. Poziția în care stai influențează tot acest proces: când stai în picioare și te miști, aerul e mai repede evacuat, însă dacă stai relaxat, întins pe spate, aerul înghițit are tendința să migreze spre intestinul subțire.
·Cauze medicale
Sindromul de colon iritabil, anumite intoleranțe pe care le are fiecare (la gluten, la lactoză) sau anumite afecțiuni pancreatice, boala Crohn, constipația, fluctuațiile hormonale, toate acestea se manifestă cu balonare. Stresul și anxietatea pot afecta și ele motilitatea intestinală și provoca gaze.
Remedii naturale antibalonare pe care trebuie să le cunoști
Dacă vrei să scapi de balonare, primul sfat este să renunți la obiceiurile care o provoacă. Adică să ai grijă la dietă, să eviți alimentele la care ești sensibil, să-ți tratezi problemele de sănătate care predispun la balonare.
Apoi, există plante medicinale și remedii care ajută la eliminarea gazelor intestinale, odată formate. Cărbunele medicinal, capsulele pe bază de uleiuri esențiale din plante, ceaiurile antibalonare sunt soluții naturale pentru balonare cu efect rapid și eficient. Iată care sunt cele mai bune plante antibalonare și cum se folosesc ele!
·Plante care combat balonarea
Menta
Această plantă medicinală tratează tot felul de probleme digestive, inclusiv balonarea. Poți să-ți faci: ceai de mentă, limonadă cu mentă sau să pui într-un pahar cu apă câteva picături de ulei esențial de mentă. Bea aceste licori de două ori pe zi.
Chimenul
Este unul dintre cele mai bune remedii pentru eliminarea gazelor intestinale. Ușurează simptomele la scurt timp de la administrare. Pune o lingură de chimen la infuzat pentru 5 minute, apoi strecoară și bea. Poți să adaugi și mentă în acest ceai.
Rădăcina de ghimbir
Nu degeaba seamănă cu un stomac, pentru că parcă exact pentru afecțiunile acestui organ a fost creată! Ghimbirul stimulează enzimele necesare digestiei, reduce durerile şi spasmele intestinale, elimină gazele. Îl poţi consuma în stare proaspătă, dat pe răzătoare şi adăugat în limonadă, ori sub formă de ceai. Există și extract de ghimbir, care se folosește în compoziția unor rețete de capsule antibalonare.
Coriandrul
E recomandat în bolile de stomac de natură inflamatorie, în digestie lentă, gaze intestinale și eructație. Această plantă susține digestia, stimulează pofta de mâncare și secreția sucurilor gastro-intestinale. Se folosește sub formă de ulei esențial sau de infuzie, pe care o prepari dintr-o linguriţă de fructe zdrobite la 250 ml de apă fiartă.
Feniculul
Reduce și el crampele intestinale, previne fermentarea alimentelor, limitând, astfel, formarea gazelor. Ceaiul antibalonarede fenicul stimulează digestia și tranzitul, fiind recomandat în colici însoțite de flatulență.
Rădăcina de angelică
Este unul dintre cele mai eficiente remedii antibalonare, care reduce gazele intestinale și ușurează digestia. Se consumă sub formă de infuzie, de trei ori pe zi, înainte de masă.
Mușețelul
Este o plantă care nu ar trebui să-ți lipsească din casă. Datorită efectului ei calmant, ușor sedativ, antispastic, carminativ și stomahic (stimulează secreția sucurilor gastro-intestinale), reduce disconfortul digestiv. Se beau 2-3 căni de ceai de mușețel pe zi, sau la nevoie.
Anumite condimente
Fructele de anason, de chimion și de cardamom sunt alte condimente care ajută digestia și tratează balonarea.
Toate aceste plante medicinale se pot găsi în combinații gata preparate de ceaiuri digestive antibalonare, pe care e bine să le ții aproape și să le folosești la nevoie.
Balonarea rareori este semnul unei afecțiuni de sănătate mai grave. Ea este doar neplăcută și afectează mult calitatea vieții. Mergi, însă, la medic, dacă nu dispare în ciuda schimbării obiceiurilor de viață și a remediilor naturiste la care apelezi!
Adaugă comentariu