Ai senzaţia de nas înfundat, simţi durere şi presiune la nivelul feţei, mai ales la aplecare şi mişcări ale capului, secreţiile nazale sunt îngroşate şi au o culoare gălbuie? E posibil să fi făcut o sinuzită. Ea apare de obicei după o răceală incorect tratată şi reprezintă o infectare a sinusurilor. Bineînţeles că trebuie să mergi la medic pentru un control de specialitate şi doar el îţi poate pune diagnosticul de sinuzită. Dacă nu vrei să te îndopi cu medicamente de sinteză, ci preferi produsele naturiste, ai la dispoziţie câteva plante medicinale cu o mare putere de vindecare.
Inhalaţiile cu aburi sunt cel mai bun leac pentru sinuzită pentru că fluidizează mucoasele şi golesc sinusurile. Adaugă în apă plante medicinale puternic aromate, cum sunt menta, cimbrul, cimbrişorul, busuiocul, eucaliptul, sau uleiuri esenţiale din aceste plante. Ele au proprietăţi antibacteriene şi vor ajuta la vindecare. Chiar şi la serviciu poţi face inhalaţii dacă îţi pregăteşti o cană fierbinte cu ceai şi inspiri deasupra ei, ţinând mâinile căuş la nas. De asemenea, e bine să bei cât mai multe ceaiuri calde, care te hidratează şi descongestionează căile nazale.
Tot de căldură te mai poţi folosi aplicând pe nas şi pe pomeţi un săculeţ cu sare, încălzit, sau comprese calde şi umede. Vei vedea că alungă durerea din sinusuri.
Prepară-ţi singur picături nazale naturale, adică din ceai de gălbenele sau din apă călduţă în care dizolvi puţină sare şi un praf de bicarbonat de sodiu. Pune-ţi câteva picături cu o pipetă pe rând în fiecare nară, apoi suflă nasul.
Mănâncă alimente picante, care te fac să lăcrimezi, dar şi să-ţi curgă nasul, degajând sinusurile blocate. Printre acestea - ardeiul iute, hreanul, usturoiul.
Nu uita că fumul de ţigară usucă mucoasa şi favorizează înmulţirea bacteriilor, indiferent dacă eşti fumător activ sau doar pasiv.