Măslinul, din familia Oleaceae, este un arbore cunoscut în bazinul mediteranean. Genul Olea conține în jur de 20 de specii larg răspândite în jurul globului. Sunt pomi mici întâlniți în zonele limitrofe Mării Mediterane, în sudul Africii, în sud-estul Asiei, în estul Australiei. Frunzele măslinilor se mențin verzi pe întreaga durată a anului.
Măslinul preferă climate cu ierni blânde și veri toride, se dezvoltă foarte bine pe soluri calcaroase atinse de briza mării. Olea europaea, măslinul european, este cea mai cunoscută specie din genul Olea, fiind apreciat încă din antichitate. Măslinele erau folosite fie pentru obținerea uleiului de măsline, fie erau consumate ca fructe. Pentru că au un gust amar, măslinele treceau printr-un proces natural de fermentare sau erau consumate în saramură.
În fitomedicină, sunt deosebit de folosite frunzele de măsline datorită capacității de a stimula imunitatea și de a combate infecțiile. Măslinul este bogat într-o substanță, și anume oleuropeina, un glucozid amar. Hidroliza Oleuropeinei generează molecule foarte importante pentru sănătatea noastră: acid Helenolic, hidroxitirozol, tirosol și rutin. Acestea au efect antiviral important, antioxidant, antiinflamator și imunostimulator.
Studiile au cercetat efectul antiinflamator al frunzelor de măslin și au arătat că oleuropeina reduce inflamațiile și durerea prin inhibarea activităţii lipoxigenazei, producţiei de leucotriene B4, inhibarea biosintezei de citokine pro-inflamatoare şi modularea parametrilor inflamaţiei. În acest sens, se poate folosi în orice afecțiune de natură inflamatorie. În plus, are efect imunomodulator: oleuropeina posedă proprietăți de activare și proliferare a limfocitelor.
Scopul acestui studiu a fost de a testa activitatea antigripală a unui extract standardizat de frunze de măslin bogat în acid elenolic, în comparație cu oseltamivir. Extractul și substanța medicamentoasă oseltamivir au prezentat activitate antigripală. Extractul de frunze de măslin a păstrat viabilitatea celulară în caz de infecție virală. Astfel, măslinul devine o alternativă naturală promițătoare la tratamentele existente împotriva gripei.
Frunzele de măslin se regăsesc în produsul Sirop Bebe Biosept, cu fructoză, ce luptă împotriva virusurilor respiratorii. Plantele medicinale din compoziția siropului elimină agenții patogeni de la nivelul sistemului respirator. Fluidifică secrețiile bronșice, favorizând expectorația. Contribuie la menținerea imunității. Protejează flora intestinală. Administrare sigură și ușoară datorită seringii dozatoare.
Bibliografie
1.Barbaro B, Toietta G, Maggio R, et al. Effects of the Olive-Derived Polyphenol Oleuropein on Human Health. Antonio S-C, ed. International Journal of Molecular Sciences. 2014;15(10):18508-18524.
2.Andrew Mangion Randona and Everaldo Attard. The in vitro Immunomodulatory Activity of Oleuropein, a Secoiridoid Glycoside from Olea europaea L. 6 Natural Product Communications Vol. 2 (5) 2007
3.Aurora Salamanca1, Paula Almodóvar, Irene Jarama, Daniel González-Hedström, Marin Prodanov, Antonio Manuel Inarejos-García. Anti-influenza virus activity of the elenolic acid rich olive leaf (Olea europaea L.) extract Isenolic®. 2021, Sage journal, 29.