facebook-page-view
Discută cu
medicul Fares
Mai multe produse
No products were found.
Publicat la: 2020-06-18
Vizualizari: 982
Comentarii: 0
Plante eficiente în durerile de gât

Durerile în gât

Acestea apar ca urmare a infectării şi inflamării căilor respiratorii superioare ce pot include faringita şi amigdalita. Orice bacterie sau virus pot fi cauza declansării acestei inflamaţii, însă de cele mai multe ori infecţia nu este de natură gravă şi se poate curăţa într-o săptămână fără a fi nevoie de antibiotice.

Există mai multe modalităţi de tratament pentru durerile în gât, printre care: creşterea umidităţii în cameră, inhalaţie cu abur, creşterea cantităţii de lichide, gargară cu apă sărată, remedii naturale.

Remedii naturiste

Printre remedii se numără vitamina C, plante medicinale sub diferite forme de condiţionare. Un astfel de exemplu este lemnul dulce, care este o plantã din familia leguminoaselor, cunoscut încã de pe vremea egiptenilor. Creşte în tufe cu flori liliachii, în locurile joase, prin albiile pãrãsite ale râurilor. În scop medicinal se recolteazã rãdãcinile de culoare galbenã la interior şi dulci la gust. Recoltarea se face fie în lunile martie-aprilie, fie în lunile septembrie-octombrie. Acestea se folosesc tăiate bucăţi, ca pulbere (pentru infuzii şi macerate) sau ca suc.

Rădăcinile de lemn-dulce conţin saponine triterpenice, dintre care cea mai importantã este glicirizina, prezentã fie ca atare, fie sub forma unor compuşi derivaţi, cum este acidul gliciretic. Rãdãcinile mai conţin fitosteroli şi flavonoizi (liquirizina), care le şi conferã culoarea galbenã. Gustul dulce al rãdãcinilor se explicã prin prezenţa unor cantitãţi apreciabile de glucozã, fructozã şi zaharozã. Glicirizina din lemnul dulce are efect de reducere a durerii şi inflamaţiilor prin inhibarea imigrării globulelor albe spre locul inflamat şi inhibarea producției de mediatori inflamatori în neutrofile. În plus, provoacă creşterea nivelului de cortizol în sânge, iar acesta ameliorează durerea prin scăderea inflamaţiei. Aşadar, se utilizează în diferite dureri, chiar şi în cele de gât, având şi o acţiune emolientă datorită mucilagiilor prezente.

comprimate de suptUn alt exemplu pentru durerile de gât este coada-şoricelului, de la care se foloseşte atât planta, cât şi uleiul esenţial obţinut din părţile aeriene ale plantei, bogat în chamazulene. Este recunoscut pentru proprietăţile antiinflamatoare şi analgezice atribuite chamazulenelor, cu  mecanism similar cu cel al aspirinei, prin inhibarea metabolismului acidului arahidonic şi scăderea sintezei de prostaglandine ce provoacă durerea şi inflamaţia. Coada-șoricelului este deosebit de eficientă și în tratarea vânătăilor și a durerii cauzate de inflamații în cazul loviturilor.

Aceste plante le regăsim în produsul Plantusin pentru gât, comprimate de supt pentru calmarea durerilor în gât şi a iritaţiie mucoasei bucale, faringiene şi a corzilor vocale.

Bahmani M, Shirzad H, Majlesi M, Shahinfard N, Rafieian-Kopaei M. A review study on analgesic applications of Iranian medicinal plants. Asian Pac J Trop Med 2014; 7(Suppl 1): S43-S53.

Mahdi Noureddini, Vahid-reza Rasta. Analgesic Effect of Aqueous Extract of Achillea Millefolium L. on Rat’s Formalin Test, Pharmacologyonline 3: 659-664 (2008)

Fares Separator Left
Fares Separator
Fares Separator Right
ADAUGĂ COMENTARIU
Leave a Reply

Brandurile Fares

Consimțământ pentru cookie-uri