Încă din cele mai vechi timpuri, plantele medicinale au fost folosite ca tratamente naturale pentru diverse boli, inclusiv pentru infecții virale. Datorită concentrației lor mari de principii active, multe plante ajută la combaterea virusurilor și sunt folosite de unii practicieni ai medicinii. În același timp, beneficiile acestora sunt susținute doar de câteva cercetări stiintifice, dar fitoterapia se bazează mult pe utilzarea tradițională.
O astfel de plantă este măslinul, de la care se folosesc frunzele pentru efectul antiviral puternic, datorită prezenței oleuropeinei. Rapoartele arată că extractul de frunze de măsline administrat la începutul simptomelor de răceală sau gripă previne sau scurtează durata bolii.
Lichenul de piatră are acțiune antivirală și acționează prin inhibarea replicarii virale și a transmiterii virusului între celule. De asemenea, are și efect antiinflamator puternic în cazul infecțiile virale însoțite de inflamații, cum sunt: laringită, faringită, catar bronșic.
Mugurii de plop sunt bogați în propolis, de unde proprietăți comune în caz de bronșită sau traheită. Într-adevăr, propolisul este reputat ca fiind antiinfecțios și antiviral, iar maceratul de muguri de plop stimulează sistemul imunitar și ajută la lupta împotriva infecțiilor sezoniere. Propolisul din mugurii de plop este activ și asupra virusului gripal influenza.
În 1828, un farmacist francez pe nume Leroux a izolat salicina din scoarța de salcie, pe care a recunoscut-o ca fiind principala substanță activă a plantei. S-a descoperit apoi că organismul transformă salicina în acid salicilic, care are proprietăți analgezice și febrifuge. Scoarța de salcie are avantaje față de aspirină, și anume: nu irită mucoasa gastrică și nu inhibă coagularea.
Beneficiile pentru sănătate ale cuișoarelor rezultă din efectele sale de calmare a durerii, antiinflamatoare și antivirale cu spectru larg. O cercetare recentă a relevat eficiența antivirală a extractelor apoase de cuișoare și a eugenolului din uleiul esențial împotriva virusului gripal A. Eugenolul acționează prin inhibarea activității neuraminidazei - o enzimă aflată pe suprafața virusurilor gripale, cu rolul de a elibera virusul din celula gazdă – în celulele expuse la virus, astfel acesta împiedică răspândirea virusului.
Aceste plante se regăsesc asociate în formula produsului Biosept capsule, cu puternic efect antiviral și antiinflamator.
Bibliografie
1.Roxas M, Jurenka J Colds and influenza: a review of diagnosis and conventional, botanical, and nutritional considerations. Altern Med Rev. 2007 Mar;12(1):25-48.
2.Stübler D, Buchenauer H. Antiviral activity of the glucan lichenan (Poly-β{1-3,1-4→-4}D anhydroglucose) 2. Studies on the mode of action. J Phytopathol 1996, 144:45-52
3.Vorberg G. Flechtenwirkstoffe lindern Reizzustände der Atemwege. Ärztl Prax 1981, 33:3068-3069
4.Hegazi AG; Ahlam A. Farghaly, Faten K. Abd El Hady. ANTIVIRAL ACTIVITY AND CHEMICAL COMPOSITION OF EUROPEAN AND EGYPTIAN PROPOLIS. APIMONDIA 2001.
5.https://www.passeportsante.net/fr/Solutions/PlantesSupplements/Fiche.aspx?doc=saule_blanc_ps
6.Batiha GE, Alkazmi LM, Wasef LG, Beshbishy AM, Nadwa EH, Rashwan EK. Syzygium aromaticum L. (Myrtaceae): Traditional Uses, Bioactive Chemical Constituents, Pharmacological and Toxicological Activities. Biomolecules. 2020;10(2):202. Published 2020 Jan 30. doi:10.3390/biom10020202
7.Vimalanathan, Selvarani, and Hudson, James. “Anti-influenza virus activity of essential oils and vapors.” American Journal of Essential Oils and Natural Products, vol. 2, no. 1, 2014, pp. 47-53.