Nu de fiecare dată, după masă, ne putem spăla pe dinţi. Şi, oricum, periuţa nu ne poate scăpa de fiecare dată de mirosul de ceapă, usturoi, peşte sau tutun, oricât ne-am spăla. E nevoie de ceva care să acţioneze din interior. Există câteva plante medicinale care împrospătează respiraţia şi anihilează mirosul neplăcut.
Pătrunjelul este celebru pentru puterea lui de a combate mirosul urât al gurii. Conţine clorofilă, un puternic dezodorizant al respiraţiei. După ce ai mâncat alimente care îţi lasă un miros neplăcut, ronţăie câteva frunze de pătrunjel proaspăt. Alte condimente care menţin în mod natural respiraţia plăcută sunt seminţele de anason, fenicul, cardamon, chimen sau cuişoarele. Au acţiune antibacteriană şi conţin uleiuri eterice frumos mirositoare care sunt eliberate prin mestecare. Le poţi ţine în permanenţă cu tine, într-o punguţă în geantă şi mesteca din ele, după masă.
Menta este o altă plantă medicinală de nădejde. O poţi consuma proaspătă, într-o limonadă, sau pur şi simplu să mesteci câteva frunzuliţe. Mai poţi bea ceai de mentă şi poţi face gargară cu ulei esenţial de mentă, diluat în puţină apă.
Salvia dezinfectează şi are efect antiinflamator. Fă-ţi o infuzie de salvie cu care poţi să-ţi clăteşti gura sau pe care să o bei pur şi simlu, după masă.
Prepară-ţi o apă de gură naturală, pe care să o ţii într-un flacon bine închis. Ai nevoie de extract de gălbenele, de mentă şi de salvie, pe care le diluezi cu puţină apă şi faci gargară de câte ori simţi nevoia.
Fructele îţi pot fi şi ele de ajutor. Când vrei să te speli pe dinţi, dar nu ai unde, ronţăie un măr. Curăţă foarte bine dinţii, masează gingiile şi stimulează producţia de salivă. Sau bea un ceai verde, un puternic antioxidant care ajută la eliminarea bacteriilor urât mirositoare din gură.